28 Kasım 2007 Çarşamba

bakla fava (kuru bakla ezmesi)

Antakya yöresine ait, limon turşulu, acı soslu, çok özel fava tarifi için:>>
KLASİK BAKLA EZMESİ (FAVA)
MALZEMELER:

500 gr kuru bakla içi
1 patates
4 yemek kaşığı şeker
2 limon
1 su bardağı zeytinyağı
3 orta boy soğan
1,5 tatlı kaşığı tuz
bir kaç zeytin
süsleme için:
cherry domates
birkaç zeytin
roka veya marul

YAPILIŞI:

İnce ince kıyılan soğanlar, zeytinyağında pembeleştirilir. Patates ve en az 2 saat veya bir gece önceden ıslatılmış olan baklalar da eklenir. 5-6 dakika kavrulur. Tuz, şeker, dilim halinde yarım limon ve üzerini geçecek kadar su katılır. Orta ateşte, yumuşayana kadar, (dibinin tutmaması için, arada bir karıştırarak) pişirilir. (Yaklaşık 25-30 dakika) Bu esnada su seviyesi de kontrol edilmelidir ve gerektiği takdirde su eklenmelidir.
İyice yumuşamış olan baklalar robottan geçirilip püre haline getirilir. İnce kıyılmış dereotunun yarısı eklenir. Eğer favanın kıvamı çok sulu ise, biraz daha kaynatıp koyulaşması sağlanır. Arzu edilen çeşitli formattaki kalıp veya kalıplara, (kalıplar önceden suyla ıslatılıp fazla suyu silkelendikten sonra) boşaltılır. Dondurduktan sonra, porsiyonluk meze tabaklarına veya servis tabağına ters çevrilir. Üzeri isteğe göre, cherry domates, zeytin, dereotu ve limon ile süslenerek farklı bakla fava sunumları oluşturulur ve de soğuk olarak servis edilir.

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)