28 Kasım 2007 Çarşamba

böğürtlen soslu cheesecake





MALZEMELER:
Tabanı için:
1 paket çifte kavrulmuş pötibör bisküvi ( yaklaşık 150 gr)
125 gr tereyağı ya da margarin
1 çay kaşığı tarçın

Cheese Krema için:
4 yumurta
1 su bardağı şeker
limon kabuğu rendesi
1 limonun suyu
1 kutu çiğ krema (200 ml)
4 su bardağı süzme yoğurt (tarifin orijinalinde 1 kg Quark kullanılmaktadır)
125 gr margarin
3 yemek kaşığı irmik
1 paket vanilyalı puding
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Üstü (jölesi ) için:
1 küçük paket tart jölesi
2 yemek kaşığı şeker
2 ½ çay bardağı böğürtlen suyu
1 çay bardağı böğürtlen

Servis için :
Böğürtlenli Sos: (alternatif: çikolatalı sos)
2 su bardağı böğürtlen suyu
1 çay bardağı böğürtlen
1 çay bardağı şeker
3 yemek kaşığı buğday ya da mısır nişastası
1 yemek kaşığı limon suyu


Yapılışı:
Tabanı için:
Bisküviler rondoda çekilir. Un haline gelmiş bisküvilere, eritilmiş margarin ve tarçın eklenip iyice yoğrulur. Homojen hale getirilmiş olan bisküvi tabanı, yağlı kâğıt serilmiş, 26 cm çapındaki kelepçeli kalıba (yoksa borcama) sıkıca bastırarak düzgün olarak döşenir. Kenarları 2 cm yükseltilir Bir müddet buzdolabında dinlendirilir.

Cheese Krema için: Yumurtalar şekerle birlikte iyice çırpılarak krema haline getirilir. Sırası ile, süzme yoğurt ve çiğ krema ekleyerek çırpmaya devam edilir. Eritilmiş (ılık) margarin, vanilya, limon kabuğu rendesi, limon suyu, vanilyalı puding tozu, irmik ve kabartma tozu da eklenerek homojen bir krema hazırlanır. (Karışım klasik kek hamurundan biraz daha sulu olmalıdır.) Cheese Krema, bisküvi tabanının üzerine, kalıbı tam olarak dolduracak şekilde, dökülür. (Cheesecakeler fırında fazla kabarmadığı için, kabarma payı bırakılmasına gerek yoktur.) Cheesecake ilk 15 dakika orta ısılı fırında (150-175 derecede, daha sonra ısısı 125 dereceye düşürülerek yaklaşık 50-60 dakika daha (toplamda 70-75 dakika) , üzeri hafif kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkarmadan soğumaya bırakılır. Tamamen soğumuş olan cheesecake fırından alınarak, jöleli üst katı hazırlanıp dökülür. Cheesecake en az 10-12 saat, buzdolabında dinlendirilir. Tercihan ertesi gün, yanında böğürtlenli sos (veya çikolatalı sos) ile servise sunulur.

Jöleli üst kreması :
Dondurulmuş böğürtlenler çözüldükten sonra rondoda hafif parçalanır ve cheesecake üzerine serpiştirilir. Tart jölesi, ölçülü böğürtlen suyu ve şeker ile birlikte, üzerindeki tarifine göre hazırlanır. Hafif çırpılır. Jölenin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra, kekin ortasından başlayarak düzgünce yayılır. Kendi halinde donmaya bırakılır.

Servis için Böğürtlenli Sos:
Böğürtlenler blenderda çekilip diğer sos malzemeleri eklenir. Karıştırılarak hafif ısıda pişirilir. Arada bir karıştırarak soğutulup cheesecake ile birlikte servise sunulur.
(Bu tarifin orijinali, aslında, yabancı bir siteden -http://www.kaesekuchen/ -alınan tabansız bir cheesecake "Kaesekuchen" olup; kısaca; cheese kısmını, http://www.kaesekuchen.de/ adlı siteden esinlenerek değiştirdim ve kendime göre uyarladım. Tabanın ve üst kremasının reçetesi ise tamamen tarafıma aittir. )

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)