29 Kasım 2007 Perşembe

çikolatalı antepfıstıklı ganajlı pasta


MALZEMELER:
Pandispanyası için:
6 yumurta
6 yemek kaşığı şeker
5 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı su

Ara kreması için:
1 su bardağı şeker
4 yemek kaşığı un
1 paket vanilya
2 ½ su bardağı süt
80 gr bitter çikolata
Ayrıca: (arası için)
100 gr damla çikolata,
şam fıstığı (kabuksuz, hafif kavrulmuş)

Üzeri için:
200 gr bitter çikolata
200 gr şekersiz krema (çiğ süt kremsı)

Pastanın süslenmesi için:
2 paket krem şanti tozu ( 2 paket= toplam 150 gr)
1 su bardağı süt

YAPILIŞI:

Pandispanya için:
Yumurta sarıları ve akları ayrılır.
Yumurta akları, bir çimdik tuzla çırpılır. Yumurta akları, yavaş yavaş şekerin yarısı ilâve edilerek, çok iyi bir şekilde, yumurta akı köpük köpük olana ve katı kar haline gelene kadar (yaklaşık 5-10 dakika) çırpılır. Yumurta sarıları, şekerin birazı ile, mikser ile iyice çırpılır. Katı haldeki yumurta akları, yumurta sarılı kremaya, eklenip tekrar çırpılır. Homojen bir krema elde edilir. Su eklenerek biraz daha çırpılır.
Ayrı bir kapta, en az 3 defa elenmiş un, nişasta, kabartma tozu, vanilya ve kakao, harmanlanır.
Yumurtalı krema karışımına, elenmiş un-nişasta-kabartma tozu-vanilya-kakao karışımı, -tahta kaşık yardımı ile- çok fazla çırpmadan, hafifçe altüst edilip karıştırılarak yedirilir.

Pandispanya hamuru, daha önceden hazırlanmış, zeminine yağlı kâğıt kesilip yayılmış, 26 cm çapında, kelepçeli bir kalıba, boşaltılır. Spatula ile düzlenip önceden ısıtılmış orta ısılı fırında (yaklaşık 150 derece) 45-60 dakika pişirilir.

Kreması için:
Un, süt ve şeker, karıştırılıp hafif ateşte, iyice koyu muhallebi haline gelene kadar pişirilir. Sıcakken bitter çikolata içine kırılıp eritilir. Kremaya yedirilir. Arada bir havalandırarak, ara kremansın kabuk bağlaması önlenir.
Küçük bir tavada veya fırında, şam fıstıklar hafifçe kavrulur.
Pandispanya, enlemesine iki kata kesilir. Katlar, arzu edilen herhangi bir ıslatma şurubu ile (fırça yardımı ile) ıslatılır. İyice soğumuş olan ara krema, pandispanya arasına düzgünce döşenir. Damla çikolata ve kavrulmuş şamfıstığı serpiştirilir. İkinci kat pandispanya ile üzeri kapatılıp hafifçe bastırılır.
Üst kreması (Ganaj) için: Çiğ krema kaynatılır ve bitter çikolata eklenerek eritilir. İyice yedirilir ve homojen bir üst krema elde edilir. Krema , macun haline gelene kadar çırpılır.
Pastanın üzeri, özel levye yardımıyla düzgünce, üst krema ile sıvanır. Kenarları da muntazam olarak ganaj ile sıvanır. Pastanın kenarları file badem ile süslenir.
Süs için: Çok koyu kıvamda şanti çırpılır. Krema pompası ile pastanın üzeri süslenir. Pastanın üzeri arzu edildiği bir biçimde, yaldızlı vb. pasta süsleri ile de süslenebilir. Pasta 1-2 saat buzdolabında dinlendirilerek servise sunulur.
Not: Tercihan, pandispanyanın bir gün önceden hazırlanması ve mutlaka ıslatma şurubu kullanılması tavsiye edilir.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

pasta nefis görünüyor...ellerinize sağlık...

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)