28 Kasım 2007 Çarşamba

pekmezli cevizli tel kadayıf




MALZEMELER:

1 kg çiğ tel kadayıf
500 gr tereyağı(eritilmiş)
2 su bardağı pekmez
300 gr dövülmüş ceviziçi

Şurubu için:
2 kg şeker
8 su bardağı su
yarım limon suyu

YAPILIŞI:
Tel kadayıf iyice didiklenip elle ovalanır. Tereyağı eritilir. Tereyağdan bir miktar alınıp pekmezle karıştırılır ve -kadayıfın pişirileceği tepsinin zeminini kaplayacak şekilde- düzgünce sıvanır. Fırın tepsisinin dibi tamamen kaplanmalıdır. Fırın 150 dereceye ayarlanıp ısıtılır.
Çiğ kadayıfın yarısı ovalanarak, tepsi zeminine eşit olarak yayılıp düzgünce döşenir. İyice bastırılır. Dövülmüş ceviz içi serpilir.
Kalan kadayıf ovalanarak düzgünce, ceviz içinin üzerine döşenir. Tekrar iyice bastırılır. Kalan tereyağı kızdırılarak kadayıfın üzerine gezdirilir. Kadayıf fırına sürülerek yaklaşık 30 dakika, -kızarana kadar- pişirilir. Fırından çıkan sıcak kadayıfın üzerine; -daha önceden hazırlanıp soğutulmuş kıvamlı şerbet dökülür. Dilimlenir. Tatlı, tepsinin içinde soğutulur. Üzerine toz Antep fıstığı serpilerek servise sunulur.
Şurubunun hazırlanışı:
Şeker, suda eritilip yaklaşık 20-25 dakika (koyu kıvamını bulana dek) kaynatılır. Limon suyu eklenerek birkaç dakika daha kaynatılıp soğutulur. Soğuk şerbet, sıcak tatlının üzerine dökülüp çektirilir.

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)