28 Kasım 2007 Çarşamba

zeytinyağlı atom fasulye pilaki

Bir Zeytinyağlı klasiği olan Pilâki, sözlük anlam itibari ile, “İçine soğan, sarımsak, maydanoz ve havuç, patates vb. sebzeler karıştırılarak zeytinyağı ile pişirilen soğuk yemek çeşidi “ olup; Türk Mutfağı’mıza özgü en lezzetli mezelerimizdendir.

MALZEMELER:

500 gr bomba fasulye (atom fasulye) (bir gece önceden suya ıslatılmış)
1 kereviz
2 havuç
2 patates
2 domates(soyulmuş)
4 diş sarımsak
2 soğan (orta boy)
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı tuz
*1 tatlı kaşığı şeker
* 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
*1 limon suyu
*1 litre su
süslemek için dereotu

YAPILIŞI:

İnce kıyılmış soğanlar zeytinyağında pembeleştirilir. Sarımsaklar eklenerek biraz daha kavrulur. Sırası ile, küp küp doğranmış kereviz, havuç, patates, domates, salça eklenip sotelemeye devam edilir. (*İsterseniz havucu yuvarlak ya da verev de doğrayabilirsiniz ve arzuya göre jülyen doğranmış kırmızı biber de ekleyebilirsiniz) Salçalı sebze karışımına;, (bir gün önceden ıslatılmış, ertesi gün 10-15 dakika ön haşlama yapılmış ve süzülmüş) iri fasulyeler (atom fasulyeler),eklenir. Fasulyeleri ezmemeye dikkat ederek bir müddet kavrulur. Sebzelerin üzerini geçecek miktarda su eklenir. Tuzu,*limon suyu da ilâve edilip karıştırılır. (Su seviyesi, sebzelerin biraz üzerinde olmalıdır.) * Arzuya göre, kırmızı biber ile de tatlandırılır. Fasulyeler iyice yumuşayana ve suyunu çekene kadar pişirilir. Fasulyeler, suyun çoğunu çekmeli ve pilâki piştiğinde kendi yağında kalmış olmalıdır. Pilâki soğumaya bırakılır. Servis tabağına alınarak üzeri dereotu ve *limon dilimleri ile süslenir.

*Orijinal tarifte bulunmayan limon suyunu, şekeri ve kırmızı biberi, lezzet katması için, sonradan eklenmiştir. Ayrıca, orijinal tarifte, kavrulan salçalı soğanlara ve sarımsaklara ,tüm sebzelerin çiğ olarak, fasulyelerin ve 1 litre de su eklenerek pişirilmesi öngörülüyordu. Lezzet açısından sebzelerin tümünü kavurup, su miktarını da doğru ayarlayabilme kolaylığı açısından, ölçülü su yerine, sebzelerin üzerini geçecek miktarda su ilâvesini tercih ettim.

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)