25 Aralık 2007 Salı

bardak böreği

Sofra Dergisi'nin eski ve özel sayılarından birinden aldığım (yemek ustası Emine Beder'e ait olan) bu orijinal tarifi kendi damak tadıma göre uyarladım. Lezzetli, poğaça-börek havasında olan bu bir tarif, bol soğanla kavrulmuş, kıymalı iç harç ile, veya ıspanaklı, haşhaşlı-cevizli- tahinli, peynirli vb. iç malzemelerle de hazırlanabilir...

HAMURU İÇİN:
125 gr margarin (eritilmiş,soğutulmuş)
1 adet yumurta
2 çay bardağı ılık süt
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un

İÇİ İÇİN:
6 adet haşlanmış patates
1 soğan(ince kıyılmış)
½ demet taze soğan
½ demet maydanoz
250 gr beyaz peynir (yarım yağlı)
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
pulbiber
karabiber
fesleğen
tuz

ÜZERİ İÇİN:
1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı sıvıyağ
haşhaş

YAPILIŞI:
Hamur malzemeleri ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Üzeri örtülerek 20 dakika kadar dinlendirilir. Haşlanmış patates, rendelenmiş peynir ve incecik kıyılmış yeşillikler, incecik kıylıp sotelenmiş soğanlar, salçalar, baharatlarla harmanlanarak iç malzemesi hazırlanır. Dinlenmiş hamur iki eşit bezeye bölünür. Yufka kalınlığında açılır. Üzerine iç harç yayılır. Tekrar ikinci hamur açılıp üzerine kapatılır. Hafifçe bastırılır. Su bardağı yardımı ile aynı formatta yuvarlak börekler kesilir. Yağlanmış tepsiye dizilen böreklerin üzerine yumurta sarısı-sıvıyağ karışımından sürülür. Haşhaş serpilip 200 derece önceden ısıtılmış fırında nar gibi kızarana kadar pişirilir. Sıcak olarak servis edilir.

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)