16 Aralık 2007 Pazar

patatesli gevrek poğaça

MALZEMELER:
Hamuru için:
200 gr alba yağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta akı
4 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı şeker
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı mahlep
4 su bardağı un (aldığı kadar)

Patatesli iç harç için:
3-4 patates (haşlanmış)
2 soğan
4 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz
karabiber
pulbiber
kimyon
1 tatlı kaşığı biber salçası (arzuya bağlı)

Üzerine:
çörek otu
1 yumurta sarısı

YAPILIŞI:
Hamur için: Un hariç tüm malzemeler yoğurma kabına alınır. Kontrollü olarak un eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Oda ısısında 30 dakika dinlendirilir. Bu esnada patatesli iç harç hazırlanır. Bunun için ince kıyılmış soğan sıvıyağda kavrulur. Haşlanmış ve püre haline getirilmiş patates, arzuya göre salça eklenir. Karıştırılır. Biraz daha kavrulup tuz ve baharatlarla tatlandırılır. İç harç hafif ılınmaya bırakılır. Hamur ceviz büyüklüğünde bezelere ayrılır. Bezeler avuç içinde açılıp iç harç konur ve oval biçimde ya da arzu edilen formatta kapatılıp şekillendirilir. Çatalla poğaçaların üzerine iz yapılır. Üzerine yumurta sarısı sürülen poğaçalara çörekotu ve/veya susam serpilir. 10 dakika daha dinlendirilip 220 derecelik fırına atılan poğaçalar nar gibi kızarana kadar (yaklaşık 20 dakika) pişirilir. (Arzuya göre; aynı hamur ile, faklı iç malzemelerle de poğaça yapılabilir.)

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)