17 Aralık 2007 Pazartesi

FOLYODA SOSLU TAVUK DOLMASI










MALZEMELER:
1 adet tüm tavuk (yaklaşık 1,5- 2 kg ağırlığında)

İç Pilav için:
2 su bardağı pilavlık pirinç (baldo, jasmine ya da basmati)
2 -3 soğan
1 demet maydanoz
½ demet dereotu
2 yemek kaşığı kuşüzümü
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon (arzuya göre)
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker ya da 1 küp şeker
50 gr tereyağı ya da 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ

Sosu:
4 yemek kaşığı yoğurt
4 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı salça
biraz tuz
biraz pulbiber ya da toz kırmızı biber
karabiber
2-3 diş sarımsak

ayrıca:
alüminyum folyo
yağlı pişirme kâğıdı
yeteri kadar mutfak ipliği ve temiz bir iğne

Servis Önerisi:
Pilavın sunulacağı servis tabağının altına döşenmek üzere; ölçüleri değiştirmek sureti ile; fazla iç pilav fazla pişirilebileceği gibi; ayrı olarak, bir ölçü sade ve kavrulmuş badem eklenmiş pilav pişirilebilir. Özellikle sade, tereyağlı bademli pilav , daha şık bir sunum için idealdir.

YAPILIŞI:
Tüm tavuk iyice tütsülenip temizlenir. İçi dışı tamamen (sakatat vb. kalıntılardan) temizlenip arındırılır. Çok iyi bir şekilde yıkanıp kurulanır. Tuz, karabiber ve limonla ovulur. Bir tarafta bekletilir.
Bu arada iç pilavı hazırlanır. Bunun için; kuşüzümü ayıklanıp biraz sıcak suda ıslatılır. Pirinçler de, pirincin cinsine göre, ayıklanıp, tuz eklenmiş ve sıcağa yakın suda, en az yarım saat ıslatılır. (Islatma suyu ne çok ılık, ne de fazla sıcak olmamalıdır.) (Kullanılan pirinç cinsi jasmine veya basmati ise, ıslatma işlemine gerek yoktur.)
Diğer tarafta; pilav tenceresinde, ince kıyılmış soğanlar yağda hafif pembeleştirilir. 4-5 dakika kavrulan soğanlara, (yıkanıp iyice süzülmüş) pirinçler eklenir. Tuz, şeker, ve sırası ile, nane, karabiber, arzuya göre kimyon, yenibahar, tarçın ve dolmalık fıstık (ve isteğe göre başka baharatlar da eklenerek) kavurmaya devam edilir. Pirinçleri ezmeden, en az 5-6 dakika kavurma işlemi uygulandıktan sonra; dolmalık fıstık ve (yıkanıp süzülmüş) kuşüzümü de bu karışıma katılıp birkaç kez alt üst edilip harmanlanır. 1 ölçü pirince 1 ölçü su hesabı ile, kaynar su eklenerek bir defa daha karıştırılır. Önce harlı, daha sonra çok kısık ateşte olmak üzere; pilav suyunu çekene kadar (yaklaşık 13-15 dakika) pişirilir. (Pilav, tavuğa doldurulacağından ve dolayısıyla hafif diri olması gerektiğinden; normal pilava göre daha az su miktarı kullanılacaktır.) Pilava birkaç dakika demlendirildikten sonra; ince kıyılmış dereotu ve maydanoz da katılıp iyice harmanlanır.
Sosu: Sos için verilen malzeme bir kâsede çırpılıp, hazırlanır.
Tavuğun içine demlendirilmiş pilav, ne çok gevşek de çok sıkı olmak üzere, doldurulur. (Pilav fazla kabarmayacağından, kabarma payı bırakmaksızın, tavuk tam olarak doldurulur.) Hazırlanan sos, tavuğun her tarafına iyice bulanacak şekilde sıvazlanıp sürülür. Açık kısmı, özel mutfak ipliği ve temiz iğne ile dikilerek kapatılır.
Fırın tepsisine, yeterli ebatta alüminyum folyo yerleştirilir. Üzerine de, tavuğun ebadından büyükçe kesilmiş yağlı pişirme kâğıdı (fırın kâğıdı) konur. Soslanmış ve doldurulmuş tavuk, yerleştirilip, kâğıt ve folyo ile iyice sarılır. Kızgın (250 derecelik) fırına sürülen tavuk, yaklaşık 2-2,5 saat pişirilir. (Tavuk, çıkarıldığında, bıçak veya çatal kolay olarak batırılabilecek kıvamda pişmiş olmalıdır. Orta boy bir tavuk için , kızgın fırında yaklaşık 2 saat idealdir.)


Servis için: Arzuya göre ayrıca sade tereyağlı bademli pilav pişirilir veya iç pilav fazlaca pişirilmiş ise, bu pilav servis tabağına döşenir. Üzerine tavuk dolması yerleştirilip isteğe göre süslenerek servise sunulur. Servis esnasında, tavuk, iç pilavı ile birlikte dilimlenir ve uygun dilim porsiyonlar halinde servise sunulur. Arzuya göre ayrıca sade pilavdan da ikram edilebileceği gibi; sadece iç pilavlı tavuk dolması şeklinde de hazırlanabilir.)

Farklı sunumlar için; Tuzda (Alevli) Tavuk Dolması ve Kestaneli Hindi Dolması; sitelerimizdeki diğer alternatiflerimiz arasında yer almaktadır.Özellikle tuzda alevli tavuk dolması,(-alışılagelmiş ve genellikle herkesçe yapılagelen, sıradan "dolmalardan" farklı olarak-) görkemli ve şık sofralarda yer alabilecek, son derece gösterişli, sürpriz ve sıradışı bir sunum olarak tavsiyemizdir.

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)