17 Aralık 2007 Pazartesi

çikolatalı elmalı tart




MALZEMELER:
Tart hamuru için:
500gr un
1 çimdik tuz
150 gr pudra şekeri
250 gr margarin
1 paket kabartma tozu
2 yumurta

Kreması:
3 yemek kaşığı un
2 ½ su bardağı süt
1 paket vanilya
1 su bardağı şeker
üzeri için:
2 elma
biraz şeker

Süslemek için:
80 gr bitter çikolata

YAPILIŞI:
Pudra şekeri ve soğuk margarin bıçakla kıyılarak birbirine yedirilir. Tüm hamur malzemesi eklenerek karıştırılır ve yumuşak kıvamlı homojen bir tart hamuru yoğrulur. Tart hamuru, yağlanmış ve unlanmış tart kalıbına düzgünce yayılır. Hafifçe bastırılır. Kenarları 2 cm yükseklikte olmalıdır. Tart hamuru birkaç yerinden delinir Üzerine alüminyum folyo veya yağlı pişirme kâğıdı (fırın kâğıdı) konur ve bir avuç kuru bakliyat, (tart hamurun fazla kabarmasını önlemek için) serpilir. Tart, kenarları hafif pembeleşene kadar, orta ısılı fırında yaklaşık 15 dakika pişirilir.
Krema malzemesi karıştırılır ve hafif ateşte, muhallebi kıvamında koyu bir krema pişirilip soğutulur. Mikserle iyice çırpılır. Tart fırından alınıp; pişirme kâğıdı ve bakliyatlar alınır. Tartın üzerine soğuk krema düzgünce yayılır. Soyulup ince ince dilimlenmiş elmalar, güneş şeklinde, tartın üzerine döşenir. Karamelize olması için hafif şeker serpiştirilir. Fırın ısısı sadece üstten verilerek, tart iyice kızarana ve elmalar kızarıp karamelize olana kadar (10-15 dakika daha) pişirilir. Tart soğutulur. Tartın üzeri; benmari usulü eritilmiş bitter çikolata ile süslenir. (Resimdeki tart, temel tart için bir sunum fikridir. Aynı (temel) tart hamuru kullanılarak; tarçınlı elmalı iç, ayvalı bademli iç, üzeri kafes, crumble hamurlu veya daha farklı lezzette tartlar hazırlanabilir.)

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)