25 Aralık 2007 Salı

MAYALI KARNIYARIK BÖREĞİ

MALZEMELER:
Hamur için:
1 su bardağı yoğurt
1su bardağı sıvıyağ
3 su bardağı su
1 yumurtanın akı
1 yemek kaşığı şeker
½ paket yaş maya (21 gr)
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un

Aralarına sürmek için:
125 gr margarin(eritilmiş)
½ su bardağı sıvı yağ
İç harcı için:
250 gr kıyma
2 soğan
2 patlıcan
2 sivri biber
2 domates
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası

YAPILIŞI:
Maya, 3 su bardağı ılık su ve biraz un ile birlikte ezilip boza kıvamında ön üre yapılır. Kabarınca, diğer malzemeler eklenir. Kulak memesi kıvamında bir hamur yoğrulur. 30 dakika mayalanmaya bırakılır. İki misli kabarınca tekrar yoğrulup gazı çıkartılır. İç harç hazırlanır. Kıyma hafif kavrulur. İnce kıyılmış soğan ve yağ ile biraz daha kavurmaya devam edilir. Arzuya göre, soyulmuş ve kük küp doğranmış domates, patlıcan, halka halka dilimlenmiş sivri biber eklenir. (Veya sadece domates, salça eklenir.) Tuz ve baharat ile tatlandırılır. Mayalanan hamur 5 bezeye bölünür. Tekrar 10 dakika dinlendirilir. Her beze yufka inceliğinde açılıp üzeri, fırça yardımıyla eritilmiş ve ılınmış margarin-sıvıyağ karışımı ile yağlanır. Yufka, önce kenarlardan içeriye doğru 3 parmak genişliğinde kapatılır. İki taraf ortada birleştirilip tekrar ikiye katlanır. El genişliğinde dikdörtgen yufkalar elde edilir. İç harç konulup ters çevrilerek tepsiye dizilir. Böreklerin ortası bıçakla kesilip, (karnıyarık yapar gibi) üstten 4 parmak eninde cep açılır. Yumurta sarısı sürülür. 10 dakika daha mayalanmaya bırakılır. Önceden ısıtılmış sıcak fırına verilerek nar gibi kızarana kadar pişirilir. Sıcak olarak servis edilir.

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)