18 Aralık 2007 Salı

orijinal italyan pesto sos (fesleğen,fıstık,krema ve parmesan peyniri ile)

Orijinal İtalyan pesto sosun ana maddesi fesleğen, parmesan peyniri, dolmalık fıstık, sarımsak ve sızma zeytinyağı olsa da; sadece cevizli peynirli; ayrıca domatesli pesto sos gibi farklı sos çeşitleri de oldukça yaygındır. Salatalarda; makarnalarda, dip soslarda, kanapelerde ve benzeri şekilde kullanılabilir. Hatta; fesleğen bulunamadığında; (diğer ek malzemelerin sayesinde) roka ile de oldukça leziz, orijinaline yakın tatta- bir sos elde edilebilir. (Not: Krema ve parmesan peyniri eklemeden; sosun ana maddesini hazırlayıp buzlukta dondurmak veya konserve yapıp serin bir yerde muhafaza etmek mümkündür.) (Not: "pesto"; italyancada; (paste)"püre" anlamına gelmektedir.)

MALZEMELER:
1 demet taze fesleğen
50 gr dolmalık fıstık
10 diş sarımsak
200 gr parmesan peyniri (rendelenmiş)
4 türk kahve fincanı zeytinyağı
tuz
karabiber (arzuya göre)
100 ml çiğ krema

YAPILIŞI:
Fesleğen yıkanıp iyice kurulanır. Mutfak robotuna aktarılır. Ezilmiş sarımsak, tuz, karabiber eklenir. Dolmalık fıstık ayrı bir yerde hafif kavrulduktan sonra robottaki karışıma eklenir. Zeytinyağını yarısı da eklenip tüm malzeme robotta iyice püre haline getirilir. Oldukça koyu bir sos elde edildikten sonra, sos robottan alınır. Servis için; kalan zeytinyağı ve rendelenmiş parmesan peyniri, krema eklenip kıvamı ayarlanır. Salatalarda, makarnada vb. yerlerde, arzu edildiği şekilde kullanılır. Parmesan peyniri bulunamazsa; alternatif olarak, eski kaşar rendesi veya mihaliç peyniri ya da tulum peyniri de eklenebilir. (Dolmalık fıstık yerine de alternatif lezzet olarak ceviz içi kullanılabilir.)

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)