27 Ocak 2008 Pazar

BİBERİYELİ FOCACCİA (KURUTULMUŞ DOMATESLİ)

(İTALYA/CENOVA'NIN GELENEKSEL EKMEĞİ )

Görünürde pizza ve açık pideyi çağrıştıran Focaccia; İtalya’nın Cenova bölgesine ait geleneksel bir lezzet….. Domatesli, parmesan peynirli, soğanlı, taze baharatlı olarak ve çok daha farklı malzemeler ile de hazırlanabilecek olan Focaccia, kahvaltı ve brunch mönüsünde yer alabilecek değişik, lezzetli bir alternatif… Aslında;İtalyanca'da kelime kökeni 'focus' (“ateş”) anlamına gelen Focaccia, yüksek fırın ateşinde kısa sürede ama kuvvetli bir şekilde eşit olarak pişiriliyor. Bu nedenle de dışı kıtır kıtır ve gevrekçe kalırken içi yumuşak ve rahat hazmedilebilir bir halde kalıyor… Tarifi Gıda Mühendisi Dr. Teslime Mahmutoğlu’ nun kitabındaki tariflerden esinlenerek doğaçlama uyarlayıp yorumladım ve ekmeğimi, önceden ısıtılmış çok kızgın (250 derecelik) fırında kısa süreli pişirdim. (Yaklaşık 7-8 dakikada pişiyor.)

BİBERİYELİ VE KURUTULMUŞ DOMATESLİ FOCACCİA

MALZEMELER:
Hamuru için:

1 su bardağı ılık süt
1 yemek kaşığı kuru maya ya da 21 gr yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
½ su bardağı zeytinyağı
1 yumurta sarısı (arzuya göre)
aldığı kadar un (yaklaşık 3 su bardağı)

Üzeri için:
2 yemek kaşığı zeytinyağı

taze kekik
taze defne yaprağı
taze biberiye
susam
2 közlenmiş biber
6-7 kurutulmuş domates


YAPILIŞI:
Hamur malzemesi ile klasik bir şekilde mayalı hamur yoğrulur. (Önce ılık süt, az un, tuz,şeker, yağ ile boza kıvamında ön üre hazırlanır. Fermentasyon başlayınca,kalan un kontrollü olarak eklenip yumuşak kıvamlı klasik mayalı hamur yoğrulur.) Oda ısısında 1-2 saat mayalanmaya bırakılan hamur iki misli olunca tekrar yoğrulur. Hafif yağlı tezgâh üzerinde 1 parmak kalınlığında açılan hamur, oval olarak açılabileceği gibi, yuvarlak formatta da açılabilir. Hamurun üzerine bıçakla gelişigüzel kesikler ve delikler açılır. Bu delikler ve kesikler hafif genişletilerek hoş görünümlü ve delikli pideler elde edilir. Hafif zeytinyağı ile yağlanan pidelerin üzerine, sıcak suda bekletilip süzülmüş kuru domatesler dilimlenip döşenir. Közlenmiş biber, zeytin ya da focaccia hangi malzeme ile hazırlanmakta ise, uygun biçimde dilimlenerek ya da kıyılarak pide üzerine döşenir. Kekik, defne yaprağı, biberiye ve arzu edilen başka taze baharatlar da serpilir. (İsteğe göre, yumurta sarısına az zeytinyağı eklenip pideye sürülebilir ve susam serpilebilir.) Tepsi mayası için 10 dakika daha bekletilen focaccia, önceden ısıtılmış kızgın fırına verilerek nar gibi kızartılır. Sıcak olarak servise sunulur.

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)