23 Ocak 2008 Çarşamba

cevizli kalburabastı & irmikli şekerpare


CEVİZLİ KALBURABASTI:
MALZEMELER:
Hamuru:
250 gr yumuşak margarin
2 yemek kaşığı sıvı yağ
3 su bardağı un
2 yemek kaşığı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı pastalık kakao (arzuya bağlı)
1 yumurta

İç harç:
1 su bardağı ceviz içi (ince dövülmüş)
1 tatlı kaşığı tarçın

Şerbeti:
3 su bardağı su
3 su bardağı şeker
½ limon suyu

YAPILIŞI:
Şerbet malzemesi ile koyu kıvamlı bir şerbet hazırlanır. Yaklaşık 15-20 dakika kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılır. Bu esnada hamur malzemesi ile yumuşak kıvamlı bir hamur yoğrulup 10 dakika dinlendirilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler alınır ve bir kevgirin veya kalburun üzerinde bastırarak avuç içi kadar oval açılır. Hamurun içine (tarçın karıştırılmış) dövülmüş cevizi içi konup kapatılır. Kat yeri alta gelecek şekilde tepsiye aralıklı olarak dizilen kalburabastılar 180 derecelik fırında yaklaşık 10 dakika pişirilir. Fırın ısısı daha sonra 200 dereceye yükseltilerek kalburabastıların kızarması sağlanır. Nar gibi kızaran sıcak kalburabastıların üzerine kıvamlı soğuk şerbet dökülür. Başka bir tepsi veya alüminyum folyo ile üzeri örtülüp 10-15 dakika dinlendirilir. Şerbetini çektirdikten sonra soğuk olarak servise sunulur.

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)