22 Ocak 2008 Salı

düğün çorbası


Nedim bin Tosun’dan alınarak tercüme edilen ve de günümüze uyarlanan, o dönem Osmanlı Sarayı’ nın damak tadını yansıtan bu tarif; domates salçası ve acı Arnavut biberi ile tatlandırılarak, küçük değişikliklerle günümüzde de halen pişirilmektedir.

MALZEMELER:
45 gr tereyağı (3 çorba kaşığı)
350 gr kuzu eti (küçük küpler biçiminde doğranmış)
1-2 soğan
500 ml su (2 su bardağı)
tuz
karabiber
1 lt et suyu (4 su bardağı)

Terbiyesi için:
1 adet limon suyu
2 adet yumurta sarısı
25 gr un (3 çorba kaşığı)
Üzerine:
2 yemek kaşığı tereyağı
Yarım çorba kaşığı salça
½ çay kaşığı toz kırmızı biber
½ yemek kaşığı fesleğen, kuru reyhan ya da kuru maydanoz

Yapılışı:
Tereyağı eritilir. Küçük küpler halindeki kuzu kuşbaşı etler eklenip ince kıyılmış soğan katılır ve bir müddet daha hep birlikte kavrulur. Yarım litre et suyu eklenir. Etler ilik gibi olana kadar, yaklaşık 40-45 dakika pişirilir. Gerektiği takdirde su takviyesi yapılarak çorbanın kıvamı ayarlanır. Çorbanın terbiyesi için:Yumurta sarısı, un ve limon suyu bir kâsede ezilir. Bir miktar et suyu eklenerek ılıştırılır ve boza kıvamında bir terbiye elde edilir. Terbiyeli et suyu bir süzgeçten geçirilerek çorbaya aktarılır. Topak kalmaması için sürekli karıştırarak çorbaya yedirilir. Bir taşım kaynatılıp ateşten alınır. Tuz ve baharat ile tatlandırılır. Arzuya göre ayrı bir tavada; kırmızı toz biber ve tereyağı yakılır ve servis esnasında çorbaya yedirilir.Fesleğen, reyhan veya maydanoz ile süslenen çorba sıcak olarak servise sunulur.(Çorbanın orijinalinde soğan suyu rendelenerek ve süzgeçten geçirilerek elde edilir ve pişen etlere katılır. İlik gibi pişmiş olan etler, terbiye eklenmiş et suyuna son anda eklenerek hep birlikte pişirilir.)

**********
Bir zamanda cihanda sağ olur isem
İstanbul içinde mukîm olur isem
Bu yemekleri bir gün bulur isem
İsterse altı ay Ramazan olsun
***********
(Kaynak: Tuğrul Şavkay, Marianna Yerasimos, Mebrure Şenler, -Osmanlı Mutfak Kültürü Arşivim)

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)