22 Ocak 2008 Salı

ekşili lohusa çorbası

(OSMANLI SARAY MUTFAĞI)

Çorbalar daima Türk Mutfağı’nın demirbaş yemekleri arasında sayılagelmiştir. Yabancı yemek yazarlarının hemen hepsi bu zenginliği biraz da ballandıra ballandıra anlatırlar. Ekşili Lohusa Çorbası, bizde artık giderek gerilerde kalan lohusa geleneklerine değinmesi açısından önemli ve de aynı zamanda çok ilginç bir tariftir.

MALZEMELER:
1 litre et suyu (4 su bardağı)
1 adet limon suyu
25 gr un (3 yemek kaşığı)
600 ml su (2+ 2/5 su bardağı)
25 gr un (3 çorba kaşığı)
350 gr ince çekilmiş kuzu kıyması
2 adet yumurta
tuz
taze çekilmiş karabiber
60 gr tereyağı (4 çorba kaşığı)
½ çay kaşığı tatlı toz kırmızı biber
2 çay kaşığı domates salçası
½ yemek kaşığı reyhan,fesleğen veyahut kuru maydanoz


YAPILIŞI:
Et suyu tencerede kaynatılır. Bir kapta limon suyunu ve yumurtalar birlikte iyice çırpılır. Bu terbiyeye su eklenip karıştırılır. Terbiyede hiç topak kalmaması için sürekli karıştırarak çorbaya yedirilir. Bir taşım kaynatılır. Çorba ateşten alınıp tuzu ayarlanır. Karabiber ile tatlandırılır.
Kıyma tuz ve karabiberle yoğrulur. Fındıktan biraz daha iri, fakat küçük köfteler yapılır. Köfteler biraz unlanır. Bir tavada tereyağı kızdırılır ve köfteler bu yağda kızartılır. Bu arada; kalan tereyağı eritilir ve kırmızıbiber, salça eklenip ezilerek kızdırılır. Çorbanın üstüne kırmızıbiberli yağ gezdirilir. Reyhan veyahut fesleğen serpiştirilir. (Reyhan ya da fesleğen yoksa, maydanoz da kullanılabilir.) Taze otlarla süslenmiş çorba sıcak olarak servise sunulur.
(Kaynak: Tuğrul Şavkay, Marianna Yerasimos, Stefanos Yerasimos, Mebrure Şenler, Osmanlı Mutfak Kültürü Arşivim)

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)