27 Ocak 2008 Pazar

"KALBİMİN GÜLÜ" - AHUDUDULU TATLI


MALZEMELER:
Tabanı:
1 paket petit-beurre bisküvi
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı zencefil
50 gr margarin

Tatlısı:
1 lt. süt
8 yemek kaşığı irmik
2 yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilya
limon kabuğu rendesi
1 su bardağı şeker

Arasına:
75 gr ceviziçi (veya arzuya göre meyve)

Meyveli sos:
1 kâse dondurulmuş ahududu (çözülmüş, püre yapılmış)
2 yemek kaşığı nişasta
4 yemek kaşığı toz şeker
2 su bardağı su

Süslemek için:
ahududu taneleri
süt kreması

YAPILIŞI:
Sütün bir bardağı ayrı bir kâseye ayrılır. Kalan süt şekerle birlikte ocağa konulup kaynamaya bırakılır. Nişasta, irmik ve kalan süt bir kâsede ezilir ve boza kıvamında, homojen krema haline getirilir. Süt kaynamaya başlayınca, sürekli karıştırarak, hafif ateşte, muhallebi kıvamından biraz daha koyu olacak şekilde pişirilir. Koyulaşmaya başlayınca vanilyası ve limon kabuğu rendesi eklenir. Karıştırılır. Tereyağı da eklenip tekrar iyice altüst edilip yedirilir. Tatlının ilk sıcaklığı çıkınca tekrar çırpılır. Kalp şeklindeki kelepçeli kalıbın dibine; (rondodan geçirilmiş bisküviler, eritilmiş tereyağı, tarçın ve zencefil ile hazırlanan) bisküvili karışım sıkıca bastırılır. Ara kat olarak ince dövülmüş ceviz içi serpilir. (Arzuya göre; ara kat olarak da ahududu veya böğürtlen ya da çilek, vişne dizilebilir.) Üzerine kalan tatlı kreması boşaltılıp düzeltilir. Biraz soğuduktan sonra meyveli sosu hazırlanır. Bunun için çözülmüş ve robottan geçirilip püre haline getirilmiş ahududu, diğer malzemeler ile birlikte jöle kıvamında pişirilir. Sıcak olarak irmikli tatlının üstüne dökülür. Donduktan sonra ahududu taneleri ve çırpılıp katı kar haline getirilmiş süt kreması ile birlikte soğuk olarak servise sunulur. (Arzuya göre; üst kat olarak meyveli jöle de kullanılabilir.)

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)