31 Ocak 2008 Perşembe

ÇİKOLATALI FRANSIZ KEKİ (KAHVELİ)

Çikolatalı Islak Kek ve Brownie esintileri taşıyan, değişik bir, klasik çikolata soslu kek versiyonu.....

Genelde; tariflere hiç bağlı kalamam. Farklı bir damak tadı yakalamak amacıyla; reçeteleri mutlaka değiştirir, dejenere eder ve kendi isteğime göre yeniden uyarlar ve yorumlarım. Bu keki de, http://www.lezzetler.com/ sitesinde Fransa Mutfağı kategorisinde yer alan orijinal tarifinden esinlenerek uyarladım ve farklı malzemelerle kahve aromalı olarak pişirdim...

MALZEMELER:
Kek için:
150 gr bitter kuvertür
150 gr margarin
1 su bardağı kaynar su
50 gr pastalık kakao
4 yumurta akı
4 yumurta sarısı
½ su bardağı şeker
½ su bardağı ceviz içi
1 paket vanilya
½ paket kabartma tozu
½ su bardağı buğday nişastası
½ su bardağı un

ayrıca:

2 yemek kaşığı nescafé (arzuya bağlı)

ÇİKOLATALI SOS:(GANAJ)
100 gr süt kreması
100 gr bitter ya da kuvertür çikolata
1 tatlı kaşığı şeker (arzuya bağlı)

Üzerine:
1 çay bardağı ceviz içi

YAPILIŞI:
Kakaonun üzerine kaynar su dökülüp karıştırılır ve oda ısısında ılınmaya bırakılır. Bu esnada çikolatalı kek hamurunun çırpılmasına başlanır. Bunun için; öncelikle margarin ve bitter kuvertür bain-marie usulü eritilir. Çikolata sıcak iken bir kenara alınır. Ayrı bir yerde yumurta sarıları şekerle iyice çırpılır. Ceviz içi ve ılık çikolata eklenerek çırpmaya devam edilir. Ilınmış olan kakaolu su ve nescafé de karışıma eklenir ve iyice çırpılarak karıştırılır. Başka bir kapta yumurta akları bir fiske tuzla katı kar (mereng) haline gelene kadar çırpılır. Tahta kaşık veya spatula yardımı ile, köpük halindeki yumurta akı, alttan üste doğru çalışarak, en az iki üç defada olmak üzere, çikolatalı kremaya eklenip yedirilir. Yumurta aklarının sönmemesi için, kesinlikle çırpılmamalıdır. Un, buğday nişastası, kabartma tozu ve vanilya karışımı en az üç defa elendikten sonra, aynı şekilde ve hiç çırpmadan kremaya yedirilir. Yağlı kâğıt serili kek kalıbına boşaltılan kek hamuru önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında yaklaşık 35-45 dakika pişirilir. Kürdan kontrolü yapılarak, fırından alınarak bir tepsiye ters çevrilir. Üzerine ılık haldeki çikolatalı sos, ince bir tabaka halinde yayılır. Ceviz içi serpilerek servise sunulur.
Çikolatalı sos (Ganaj) yapılışı:
Krema hafif ateşte kaynatılmaya başlanır. Kaynamaya başladığında içine kırılmış bitter çikolata da eklenir ve devamlı karıştırarak yedirilir. Hafif ılınmaya başladığında kekin üzerine dökülür. Aslında bu çikolatalı sos, bir ganache (ganaj) tarifidir. (Arzu edilirse, herhangi bir kakaolu sos veya hazır çikolatalı sos da kullanılabilir.)

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Elinize sağlık, harika görünüyor...Siteniz de muhteşem olmuş.

EZGi :)) dedi ki...

harika görünüyor ellerinize saglık kocaman sevgiler

Adsız dedi ki...

Gerçekten çok lezzetli.
www.hanimhanimcik.com

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)