24 Ocak 2008 Perşembe

ÇİKOLATALI SUFLE VE "KALBİM SENDE"


Çikolatalı sufle, özellikle krema ya da dondurma eşliğinde ve fırından çıkar çıkmaz, kabarıklığı sönmeden, sıcak sıcak servis edilmesi gereken favori tatlılarımdandır.....Bu suflemin fotoğraf çekimi de, ikramı da bayağı gecikmiş olmasına rağmen; lezzeti muhteşemdi...Klasik suflenin tarifi çok bilindik ve hemen hemen her kaynakta mevcut olsa da; bu tarifim biraz daha değişik olup; içeriğinde (lokum vs. yapımında da kullandığım) kıvam arttırıcı ve sabitleyici fonksiyonuna sahip krem tartar (potasyum hidrojen tartarat) da vardır.....

************

MALZEMELER:
100 gr bitter çikolata
4 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı nişasta
1 çimdik tuz
3 yumurta sarısı
3 yumurta akı
½ çay kaşığı krem tartar
4 yemek kaşığı pudra şekeri

YAPILIŞI:
Sufle kalıpları yağlanır, içlerine şeker serpilir ve fazlası silkelenip atılır. Sufle kapları buzdolabında 10 dakika bekletilir. Fırın 200 derece ısıtılır.
Çikolata ve tereyağı bain-marie usulü eritilir.
Yumurta akları bir çimdik tuz ile çırpılarak katı kar haline getirilir. Krem tartar eklenir ve çırpmaya devam edilir. Yumurta akları bembeyaz krema haline gelince katı mereng haline gelene kadar çırpılır. Yavaş yavaş pudra şekeri eklenerek yüksek devirde çırpmaya devam edilir. Yumurta akını, içinde bulunduğu kabı ters çevirdiğinizde, köpük, yere düşmeyecek kadar katı ise, kıvamı tam demektir. Yumurta sarıları teker teker, çikolatalı tereyağı karışımına eklenir. Yumurta sarıları bu şekilde teker teker bu kremaya yedirilir. Nişasta eklenip karıştırılır. Katı kar halindeki yumurta akları da, tahta kaşıkla yavaş yavaş alt üst edilerek kremaya yedirilir. Mereng, kremaya eklenirken fazla çırpmamak ve yumurta köpüğü sönmeden kremaya yedirilmelidir. Sufle hamuru, sufle kalıplarına paylaştırılır ve200 derecelik fırında,-fırın kapağı hiç açılmadan-10-15 dakika pişirilir. Fırından çıkar çıkmaz sıcak olarak servise sunulur. Sufle, arzuya göre, üzerine pudra şekeri serperek veya yanında krema ya da kaymaklı dondurma ile ikram edilir.

Servis önerisi: Yoğun çikolata soslu bir sufle arzu edildiği takdirde; extra olarak; 100 gr bitter çikolata ve 100 ml süt kreması eritilip ısıtılır. Sıcak çikolatalı sos, sufle ile birlikte servis edilir.


"Aşkın olgunluğu, seven ile sevilenin birleşmesindedir; beri gelin, yağla unun bir daha ayrılmayacak kadar karılmasından meydana gelen bulamaç gibi olun." (Hz. Mevlâna)

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)