25 Ocak 2008 Cuma

kıymalı kol böreği

MALZEMELER:
Yufkası için:
3 su bardağı süt
yarım cay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kasığı tuz
1 yumurta akı
aldığı kadar un

İç harç için:
300 gr kıyma
4 soğan
4 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz
karabiber
pul biber

Arasına sürmek için:
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt

Üzerine :
Yumurta sarısı
çörek otu
susam



YAPILIŞI:
Hamur malzemesi ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Hamur, 30 dakika dinlendirilir. Bu esnada iç harç malzemesi ile klasik bir iç hazırlanır. Bunun için kıyma ve ince kıyılmış soğanlar sıvıyağda kavrulup tuz ve baharatlarla tatlandırılır. İç harç biraz ılınmaya bırakılır. (Arzuya göre; ıspanaklı veya patatesli iç harç da hazırlanabilir.) Dinlendirilen hamurdan iri portakal büyüklüğünde bezeler halinde alınıp çok ince yufka şeklinde açılır. Üzerine sıvıyağ- süt karışımı sürülür. Yufka ortadan ikiye bölünür. İç harç düzgün bir şekilde yufkanın bir kenarına düzgünce yayılır. Hafifçe gevşek rulo sarılarak tekrar ikiye katlanır ya da komple rulo şeklinde (gül böreği gibi) sarılarak hafif yağlı tepsiye dizilir. Böreklerin üzerine yumurta sarısı sürülür. Çörekotu ve susam serpilir. Sıcak fırına verilerek nar gibi olana kadar pişirilir. Sıcak olarak servise sunulur. (Arzu edilirse; hamur yerine hazır yufka da kullanılabilir.)

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)