23 Ocak 2008 Çarşamba

pomodoro soslu kıymalı lazanya


MALZEMELER:
(Arzuya göre ev yapımı lazanya yaprağı ile de hazırlanabilir.)
400 gr hazır lazanya hamuru (“Barilla” pre cooked )

Kıymalı harç için:
400 gr kıyma
150 gr kültür mantarı (arzuya bağlı)
3 soğan
4-5 diş sarımsak
4 adet domates
4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı domates salçası
karabiber
tuz
fesleğen

Beşamel sos için:
2 yemek kaşığı tereyağı
2 -3 yemek kaşığı un
500 ml süt
muskat rendesi
beyaz biber
50 gr parmesan peyniri ya da taze kaşar rendesi

Pomodoro sos için:
4 domates
2 soğan
4 diş sarımsak
2 yemek kaşığı sıvı yağ
4 yemek kaşığı domates salçası
yeteri kadar su
tuz
fesleğen (arzuya bağlı)

Üzerine:
parmesan peyniri ya da taze kaşar rendesi
pul biber (arzuya bağlı)

Servis ve süsleme için:
Pomodoro sos (domates sos)
Akdeniz yeşilliği
domates


YAPILIŞI:
Kıymalı iç harç için ince kıyılmış soğan ve sarımsak sıvı yağda kavrulur. Kıyma, karabiber, salça, tuz eklenerek 5-6 dakika kavurmaya devam edilir. Fesleğen eklenip karıştrılır. İsteğe göre dilimlenmiş mantar da, kavrulan iç harca eklenir.)

Beşamel sos için:
Tereyağında un kavrulur. Unun kokusu kaybolunca azar azar süt eklenir ve bir yandan devamlı karıştırmak sureti ile, boza kıvamından biraz daha koyuca (muhallebi kıvamında) homojen bir sos elde edilir. Tuz ve dövülmüş beyaz biber ve muskat rendesi ile tatlandırılır. Parmesan peyniri ya da taze kaşar rendesi katılarak altüst edilir ve bir tarafta bekletilir.

Pomodoro sos için:
İnce ince kıyılmış soğanlar ve sarımsak sıvı yağda kavrulur. Bir kaç dakika sotelendikten sonra; soyulmuş ve küp küp doğranmış domatesler de katılarak sotelenir. 5-10 dakika kavrulduktan ve domatesler iyice yumuşamaya başlayınca, salça eklenerek biraz daha çevrilir. Tuz ve karabiber ile tatlandırılır ve yeteri kadar su katılarak koyu kıvamlı bir sos elde edilir. 1-2 taşım daha kaynatılıp ocağın altı kapatılır. (Oldukça koyu kıvamda bir sos olmalıdır.)

Lazanya için dikdörtgen bir borcam ya da uygun bir tepsi hafifçe yağlanır. Pre-cooked lazanya ya da usûlüne göre haşlanıp blanşe edilmiş ev lazanyası kat kat döşenmeye başlanır. Bir kat lazanya, bir kat kıymalı harç döşendikten sonra parmesan peyniri veya kaşar rendesi serpilir. Sırası ile, bir kepçe domates sos (pomodoro sos) ve bir kepçe de beşamel sos yayılır. Tekrar bir kat lazanya döşendikten sonra kıymalı harç, peynir rendesi, pomodoro sos ve beşamel sos döşenir. (Pomodoro sos biraz fazla miktarda yapılıp, kalan kısmı servis için ayrılır.) Malzeme bitene kadar aynı işlem tekrar edilir. En son olarak bir kat lazanya döşenir. Üzeri ise sadece beşamel sos ile kaplanır. Fırında güzel kızarması için en üste de parmesan peyniri veya kaşar rendesi serpilir. (Nar gibi kızarmış bir görüntü için; peynir rendesi ile birlikte biraz pul biber de serpilebilir.) Önceden ısıtılmış orta ısılı fırına verilen lazanya, nar gibi kızarana adar, yaklaşık 30-40 dakika pişirilir. Lazanya sıcak olarak, yanında domates sos ve garnitürlerle birlikte servise sunulur. (Lazanya kıymalı harçla hazırlanabileceği gibi; aynı tarife göre, sebzeli harçla da pişirilebilir. Sebzeli lazanyada iç harç olarak; jülyen doğranmış patates, kabak, patlıcan, havuç, pırasa, mantar, porcini mantarı ya da kestane mantarı vb. sebzeler ve fesleğen kullanılır.)

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)