23 Ocak 2008 Çarşamba

nohud-ı âb (nohut çorbası)


(Şîrvânî’ den)
(Osmanlı Saray Mutfağı-(15.yy.’dan 19.yy.’a)

MALZEMELER:
1 su bardağı nohut (bir gece önceden ıslatılmış)
6 bardak tavuk suyu
1 limon
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı limon suyu
arzuya göre kimyon

YAPILIŞI:
Nohut akşamdan ıslatılır. Ertesi gün iyice yumuşayana kadar haşlanır.Suyu süzülüp kabukları iyice ayıklanır. Ayıklanmış nohutlar havanda iyice dövülüp ezilir veyahut da robotta püre haline getirilir.
Ölçülü tavuk suyu bir tencerede hafifçe ısıtılıp, püre halindeki nohut eklenir. İyice karıştırılır. Tuzlanır Arada bir karıştırmak sureti ile, çorba yoğunlaşana dek, kısık ateşte , yaklaşık 20-25 dakika pişirilir.Eğer tavuk suyu yeterince yağlı değilse, 45 gr tereyağı eklenir, bir iki fokurdatılır, nane serpiştirilip ocağın altı kapatılır.Limon eşliğinde servis edilir.
Not:Nane yerine kimyon ile tarçın kullanılabilir.Nohut çorbası, 15. yüzyılda, bumbar, yağlı kıyma ve bol soğanla pişiyordu ve baharat olarak safran kullanılıyordu.

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)