24 Ocak 2008 Perşembe

palamut pilaki (fırında)

MALZEMELER:
4 palamut balığı
4 soğan
4 domates
4 sivri biber
15-20 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
4 yemek kaşığı sirke (arzuya bağlı)
5-6 defne yaprağı
1 demet maydanoz
1 adet limon
beyazbiber
2 limon
tuz

Süslemek için:
limon dilimleri
defne yaprakları
yeşillikler vb.

Yapılışı:
Palamutlar halka şeklinde dilimlenir ya da fileto biçiminde hazırlanır. Yıkanıp tuzla ovularak bir kenarda bekletilir. Piyazlık doğranan soğanlar ve ince kıyılan sarımsaklar zeytinyağında hafif pembeleşene kadar kavrulur. Patates, havuç, sivri biber de jülyen doğranarak eklenir ve sotelemeye devam edilir. Bir tepsinin dibine palamutlar döşenir. Üzerine soğanlı sarımsaklı sebzeli harç yayılır. (Arzuya göre, sebzeler çiğ olarak da, palamutların üzerine döşenebilir.) Domatesler soyulur ve halka halka dilimlenerek palamutların ve sebzelerin üzerine örtülür. Tuz, hafif ezilmiş tane beyaz biber ve defne yaprakları gelişigüzel serpiştirilir.(İsteğe göre 1 su bardağı balık suyu veya sade su eklenebilir.) İnce kıyılmış maydanoz da serpilir. Limonlar halkalar halinde dilimlenir ve en üste dizilir. ½ su bardağı zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiber ile sos hazırlanır ve palamut pilakinin üzerine gezdirilir. 200 derecelik fırında 30-40 dakika pişirilir. (Hafif buğulama lezzetinde pilaki arzu ediliyorsa; bir müddet pişirdikten sonra pilakinin üzerine yağlı kâğıt örterek fırınlamaya devam edilir.) Arzuya göre; folyo ile fırınladıktan sonra, pişme süresinin sonunda folyonun üzeri açılarak pilakinin hafifçe kızarması sağlanır. Pilaki ılındıktan sonra meze tabağına alınır. İnce kıyılmış maydanoz, limon dilimleri ve defne yaprakları ile isteğe göre süslenerek servise sunulur.) Pilaki, soğuk olarak servis edilebileceği gibi; sıcak olarak da servis edilebilir.)

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)