24 Ocak 2008 Perşembe

demirhindi şerbeti ("hint hurması") ("tamarind")

Keçiboynuzuna benzer meyvesiyle tropik özellikler taşıyan Hint Hurması, (“Tamarindus İndica”), Arapça (“tamr hindî) kelimesinden türetilerek, Türkçe’ye demirhindi olarak, yabancı dillere de benzer şekilde (Tamarind) olarak yerleşmiştir. Mürdüm eriğini andıran mayhoş tadı ile, Sri Lanka, Meksika, Hindistan gibi tropik yörelerde, (meselâ Tayland yemeklerinde vs.) limon yerine kullanılmaktadır. Demirhindi şerbeti, Osmanlı Saray Mutfağı’nda sürekli yapılan şerbetler olup günümüzde ise, ancak Ramazan boyunda Asitane’de, Avrupa yakasında Hacıbekir’de, Kadıköy’de ise Çiya Sofrası’nda bulabilirsiniz.
DEMİRHİNDİ ŞERBETİ (TAMR HİNDİ/ HİNT HURMASI)
MALZEMELER:
500 gr demirhindi meyvesi
8 bardak su
2 bardak şeker
YAPILIŞI:
Kurutulmuş demirhindi meyvesi akşamdan su ile birlikte ıslatılarak yumuşayıp çözülmesi sağlanır. Sabah 10-15 dakika kaynatılır. Soğuduktan sonra süzülür ve temiz bir kaba boşaltılır. Arzu edilen miktarda şeker veya balla tatlandırılıp şişelere aktarılır. Soğuk olarak servise sunulur.
Not: (Demirhindi meyvesi, aktarlarda kurutulmuş olarak, 200 gr’ lık paketler halinde satılmaktadır)
Servis ve sunum fikri: Demirhindi şerbetine değişik bir çeşni katmak ve farklı bir aroma elde etmek amacıyla, dövülmüş karanfil, tarçın ve zencefil eklenerek de hazırlanabilir.(Tecrbübeyle sabittir.)
Bu tarifin uygulanmasında; aşağıdaki kaynaklardan faydalanılmıştır:
Marianna Yerasimos-“ 500 yıllık Osmanlı Mutfağı” (Boyut Yayınları)
Tijen İnaltong – “Meyve Ağacından Hikâyeler” (İletişim Yayınları)

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)