23 Ocak 2008 Çarşamba

ÖRGÜLÜ AÇMA POĞAÇA

Çok uzun yıllardır yaptığım, açma-poğaça- simit- çörek havasındaki bu nefis, sıradışı çörek reçetesi, hem malzemeleri ve ölçüleri hem de (paskalya çöreğini andıran) formu ile, yine tamamen tarafıma aittir. Sade olarak veya değişik (çemenli , tahinli-cevizli, haşhaşlı cevizli vb.) iç harçları ile de nefis oluyor.

MALZEMELER:
1 su bardağı ılık süt
1 yumurta
½ paket yaş maya (21 gr)
50 gr tereyağı (eritilmiş, ılınmış)
1 çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı mahlep
aldığı kadar un

Üzerine :
2 yumurta sarısı
susam

YAPILIŞI:
Yaş maya, ılık süt, şeker, tuz ve aldığı kadar un ile, (daha önceki mayalı hamur işlerinde anlatıldığı şekilde) kulak memesi kıvamında, yumuşa bir hamur yoğrulur. İki misli oluncaya kadar mayalanmaya bırakılıp tekrar yoğrulur. Hamur, (10 çöreklik) 10 bezeye bölünür. Her beze 3 parçaya bölünüp fitiller halinde getirilir. Fitiller üçlü örgü şeklinde (paskalya çöreği gibi) örülüp simit formu verilir. Tepsiye dizilen çörekler, yarım saat tepsi mayası için bekletilir. Yumurta sarısı sürülüp susam serpilir. Önceden ısıtılmış sıcak fırında nar gibi kızarana dek pişirilir. (190 derece) Arzuya göre dörtlü örgü şeklinde de form verilebilir.

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)