26 Şubat 2008 Salı

FLAN AUX POMMES Â LA FRANÇAİSES (FRANSIZ USÛLÜ ELMALI FLAN)








Tartlar, Fransız Pasta Sanatı’nda (Pate-a Foncer) ya da (Pate Brisée) denen, bir nev’i kurabiye hamuru olan, ülkemizde ise tart ya da tartölet hamuru olarak adlandırılan hamurlardır. Genellikle, önce içi boş olarak yuvarlak tart formalarında veya pandispanya çemberlerinde ya da küçük tepsilerde pişirilirler. İçlerine doldurulan çeşitli(meyveler, meyveli kremalar vb. gibi) iç harçlarına göre adlandırılırlar. Tartölet olarak isimlendirilen bir kişilik tartların (tartöletlerin dışında) Fransız Pasta Sanatı'nda ayrıca flan ve flanetler de vardır.



"FLAN AUX POMMES Â LA FRANÇAİSES "
(FRANSIZ USÛLÜ ELMALI FLAN)

MALZEMELER:
Flan harcı:
3 elma
2 yemek kaşığı tereyağı
½ su bardağı şeker
1 limonun suyu
1 yemek kaşığı tarçın
biraz kuru üzüm (arzuya göre)
biraz badem vb. (isteğe göre)

Flan/flanet hamuru:
100 gr pudra şekeri
200 gr tereyağı ya da alba yağı
½ paket vanilya
Biraz limon kabuğu rendesi
2 adet yumurta sarısı (8 dakika haşlanıp soğutulmuş)
300 gr un

YAPILIŞI:
Soyulup ayıklanmış elmalar, kararmamaları için, limonlu suya konur.Elmaların hazırlanması bitince süzülerek alınır ve tereyağında sotelenir.Şeker ve çok az su eklenerek, elmalar yumuşayana kadar pişirilir. Tarçın ile tatlandırılır. Arzuya göre kuru üzüm ve badem vs. eklenerek de hazırlanabilir. Elmalı harç soğumaya bırakılır.
Diğer tarafta flan hamuru hazırlanır. Hamur çok hızlı bir biçimde, seri şekilde malzemeler birbirine yedirilerek yoğrulur. Tart hamuru gibi flan hamuru da çok fazla yoğrulmamalıdır. Öncelikle un hariç diğer malzemeler elle hafif karıştırılarak harmanlanıp yedirilir. Hemen un eklenerek çok hafif yoğrulur. Flan hamuru buzdolabında bir müddet bekletilir. Hatta en iyisi, hamuru bir gün önceden hazırlayıp bir gece buzdolabında bekletmektir ve hamuru ertesi gün kullanmaktır.
Hamur 1-2 mm kalınlığında açılıp, arzuya göre çembere veya tırtıllı formalara döşenir. Kenarları da biraz yükseltilir. Flanlar önce içi boş olarak, 5-10 dakika pişirilir. Bunun sebebi, daha sonra harç doldurulduğunda hamurun ıslanıp yumuşamasını önlemek ve aynı zamanda da hamurun kıtır kıtır olmasını sağlamaktır. Kabarmayı engellemek için de, hamur, birkaç yerinden hafif delinir (Kuru bakliyat da serpilebilir.) Daha sonra elmalı harç doldurulup, 150 derecelik fırında, flanlar fazla pembeleşmeden, 25-30 dakika pişirilir. Pişirme esnasında, arada bir, erimiş tereyağı, fırça ile tatbik edilir. Flanlar soğutulduktan sonra arzuya göre süslenerek servise sunulur. İsteğe göre üzerine jöle veya mereng de uygulanabilir ya da salt pudra şekeri serperek sade olarak da, yanında krema ile servis edilebilir. Ben, orijinal tarifi kendime göre uyarladım. Hem tadımlık hem de şık bir sunum tercih ettiğim için de, kalıp olarak çeşitli minyatür tartölet kalıpları kullandım. Oldukça bereketli ve de lezzetli bir tarif…

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)