19 Şubat 2008 Salı

guacamole
























Avokadonun faydaları özetle; ...Defnegillerden olan ve farklı türleri bulunan avocado, muhteşem bir vitamin ve mineral deposu. Bol yağ da içeriyor, ancak bu yağlar doymamış yağlar. Üstelik kolesterolü düşürüyor ve kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu olarak lanse ediliyor, avocado. Kalorisinin % 80’den fazlası yağ olan avokadonun içindeki yağ, doğal ve doymamış yağ olduğundan sağlığa yararlı olup kolay hazmedildiği gibi; krema kullanılan soslarda krema yerine bile kullanılabilir. İyi bir kan yapıcı, çok iyi bir protein, potasyum ve E vitamini kaynağının yanısıra, A,B ve C vitaminleri de içeren avocado; salata soslarında, cips ve ve benzeri atıştırmalıkların yanında dip sos olarak da kullanılabilir…














Tijen İnaltong, “MEYVE AĞACINDAN HİKÂYELER” kitabında avocado ile ilgili özgün tarifler de verirken, avokadoyu ve avokadonun faydalarını da o kadar albenili, güzel ve detaylı anlatmış ki, çok uzun yıllar önce deneyip de beğenmediğim avokadoyu, değişik tariflerle ve alternatiflerle tekrar deneyip sevmeye karar verdim. Her daim olduğu gibi; yazılarına felsefe ve şiirsellik boyutu ile beraber, şahsındaki sevgiyi ve pozitif enerjiyi de çok iyi yansıtan değerli Tijen Hanım, bahsi geçen kitabında avokadoya dört sayfa ayırırken, "Ahududu Soslu Avokado Salatası" ve "Mısırlı Avokado Sosu" gibi, avokadoyu benimseyebileceğimiz sıradışı ve lezzetli tarifler de vermiş….
Edindiğim tecrübeye göre; avokadoyu seçmesini bilmek de çok önemlidir. Yeterince olgun olmayan avokado, pirincin içine gömülerek ya da kese kâğıdına sarılarak bekletilirse, bir kaç gün içinde yenebilecek kıvama ve lezzete ulaşacaktır. (Ilık fırında da bekletilebilir.) Kâğıt mutfak havlusuna sararak beklettiğim avokadolarım 2 gün içinde yenebilecek kıvama ve lezzete ulaştı....


Avokadolu tariflerden ilk olarak denediğim tarifler, MEXİKA Mutfağı’ndan “GUACAMOLE” ve “AVOKADO SALATASI” oldu. Guacamole tarifini ise Ruki Hanım’ın (http://www.ruki.org/ sitesindeki) tarifinden esinlenerek kendi damak tadıma uyarladım.
GUACAMOLE

(MEKSİKA MUTFAĞI'NDAN...)

MALZEMELER:
2 avokado (olgun)
2 jalapeno biberi
½ su bardağı süzme yoğurt
8 diş sarımsak
1 soğan
1-2 limon suyu
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kişniş
tuz
karabiber
2-3 dal maydanoz (arzuya gore)

YAPILIŞI:
Olgun avokadolar ikiye bölünür. Çekirdeği çıkartıldıktan sonra çatalla ezilerek püre haline getirilir. (Önemli not: Şayet avokadolar olgun değilse, kese kâğıdına sararak veya pirincin içine gömerek 3-5 gün bekletilmesi gerekir. Avokadolar cinsine gore, 2 ilâ 5 gün arasında olgunlaşıp tereyağı kıvamına gelecektir.) Çok acı jalapeno biberi gayet ince kıyılarak eklenir. (Jalapeno biberi yerine acı kırmızı biber de eklenebilir.) Süzme yoğurt, ezilmiş sarımsak, taze dövülmüş kişniş ve karabiber, rende soğan eklenip iyice macun haline getirilir. (Arzuya göre, guacamole, konkase domates ve/veya ezilircesine kıyılmış dolmalık biber katılarak da hazırlanabilir.) İyice karıştırılıp buzdolabında 1-2 saat dinlendirilir. Dip sos veya ezme olarak, kahvaltıda, sandviç arasında, kanapelerde vb. arzu edildiği şekilde kullanılabilir. Ben içine domates ve dolmalık biber eklemeden; sadece avocado, süzme yoğurt ve baharat karışımları ile kendi damak tadıma gore guacamole hazırladım. Üzerini ise jalapeno biberi ile süsledim.


Dip Not: Değerli Tijen Hanım'a, kitaplarından alıntı yapıp yayımlamama izin vermiş olması nedeni ile bizzat kendisine iletmiş olduğum teşekkürümü burada da yineliyor, merak edenler için, tavsiye ve bilgi mahiyetinde, literatür bilgisini de ekliyorum: Tijen İnaltong-“MEYVE AĞACINDAN HİKÂYELER” (İletişim Yayınları)……

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)