19 Şubat 2008 Salı

SAFRANLI KEK

Safranlı kek, Sahrap Soysal’ın, “SEVGİLİM, AKŞAMA NE PİŞİRDİN?” kitabındaki tariften esinlenerek uyarladığım bir kektir. Kitaptaki orijinal “Safranlı Kek”, daha farklı malzemelerle hazırlanan ve üzerine ayrıca vanilyalı sos da yapılıp dökülen bir kek versiyonudur. Keki sade ve sossuz olarak yapıp, onun yerine değişik çeşniler eklemeyi tercih ettim....
MALZEMELER:
3 yumurta (3 adet 65 gr’lık)
¾ su bardağı şeker
100 gr tereyağı
100 gr mısır unu
75 gr buğday nişastası
75 gr un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı safran veya 1 çay kaşığı zerdeçal (Hint safranı)
1 portakal kabuğu rendesi
1 limon kabuğu rendesi
50 gr kuru meyve şekerlemeleri
50 gr damla çikolata
1 su bardağı kaynar su

YAPILIŞI:
Hakiki Safran, kaynar su ile ıslatılır ve ılınmaya bırakılır. Safran yoksa toz zerdeçal (yani “Hint safranı”) da kullanılabilir fakat aynı nefaseti ve lezzeti vermez.Diğer tarafta klasik bir kek hamuru hazırlanır. Yumurtalar şekerle iyice çırpılıp beyaz koyu krema haline getirilir. Oda ısısındaki tereyağı eklenir. Biraz daha çırpıldıktan sonra iyice ılınmış olan safranlı su, azar azar katılarak kek hamuruna yedirilir. Un buğday nişastası, mısır unu, vanilya en az üç defa elenir. Damla çikolata, limon kabuğu rendesi, portakal kabuğu rendesi, meyve şekerlemeleri de kek hamuruna eklenip alttan üste hafifçe karıştırarak hamura yedirilir. Hafif yağlanıp un ya da galeta unu serpilmiş dilimli kek kalıbına boşaltılan kek hamuru, önceden ısıtılmış 160 derecelik fırının orta katına sürülerek yaklaşık 45-50 dakika pişirilir.

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)