5 Mart 2008 Çarşamba

BEŞAMEL SOSLU MEZANELLİ (PEYNİRLİ FIRIN MAKARNA)

MALZEMELER:
500 gr Mezanelli makarna (ya da 0 numara Fırın Makarna)
1 yemek kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ

Peynirli iç harç için:
1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
1 su bardağı beyaz peynir
½ demet maydanoz (ince kıyılmış)
2 yumurta
pulbiber
karabiber
biraz tuz (peynirin tuzluluk oranına göre)

Beşamel Sos için:(iç harç ve üzeri için)
3 yemek kaşığı margarin
biraz beyaz biber (taze dövülmüş)
biraz muskat rendesi
2 yemek kaşığı un
3 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı tuz

Üzerine:
1/2 su bardağı kaşar rendesi
pulbiber
(beşamel sos)

YAPILIŞI:
Fırın makarna, tuz ve biraz sıvı yağ katılmış kaynar suda, yaklaşık 12-15 dakika (yumuşayana kadar) haşlanır. (Pişme kıvamı, al dente kıvamından biraz daha yumuşak olmalıdır. (Fırın makarnanın vitamininin kaybolmaması için, mümkünse su miktarı ayarlanmalıdır ve ara sıra karıştırarak, suyunu çektirme yöntemi kullanmalıdır. Bol suda haşlama metodu kullanıldıysa da; makarnanın fırın kabına döşenme zamanına kadar(süzülmeden) kendi suyunda bekletilmesi tavsiye edilir.) Diğer tarafta beşamel sos için, yağda un kavrulur. Unun kokusu gidince azar azar ve devamlı karıştırmak sureti ile süt eklenerek, koyu kıvamlı sos hazırlanır. Beşamel sos, tuz, taze dövülmüş beyaz biber ve muskat rendesi ile tatlandırılır. Sosun birazı (tüm sosun yaklaşık olarak dörtte biri kadar), sade olarak, makarnanın üzeri için ayrılır. Kalan beşamel sosa ise; 1 su bardağı beyaz peynir ve 1 su bardağı kaşar peyniri, pulbiber, ince kıyılmış maydanoz ve yumurtalar eklenerek iyice harmanlanır. Beşamel soslu iç harç, makarna ile buluşturularak iyice alt üst edilip karıştırılır ki; makarnanın her tarafı beşamel soslu harca bulansın. Karışım dikdörtgen ya da kare borcama boşaltılır. Üzerine, üst için ayrılan sade beşamel sos düzgünce yayılır. Üzeri için ayrılan (yarım su bardağı) kaşar peyniri rendesi serpilir. Arzuya göre biraz pul biber serpilir. 175 dereceye ayarlanıp ısıtılmış fırının salamander kısmında, makarnanın üzeri nar gibi kızarana kadar fırınlanır. (Yaklaşık olarak 10-15 dakikada kızarıyor.) Arzuya göre süslenen fırın makarna, dilimlenerek sıcak olarak servis edilir.)

(Not: Klasik fırınlama yöntemi de kullanılabilir; fakat buna paralel olarak, pişme süresi de uzayacağından, makarnanın çok fazla kuruyup gevrekleşmesini önlemek için, fırının derecesi daha düşük tutulmalıdır. Dolayısıyla; en iyi metot, aynı zamanda hızlı ve tam kıvamında bir kızarma/fırınlama da sağladığı için, fırının sadece salamander kısmını yakarak kızartma yöntemidir. Kaşar peyniri yerine gravyer peyniri de kullanılabilir.)

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)