5 Mart 2008 Çarşamba

BONBON KURABİYE (ELMALI CEVİZLİ)


MALZEMELER:
100 gr tereyağı veya alba yağı
1 su bardağı sıvı yağ
1 yumurta
1 su bardağı buğday nişastası
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 limon kabuğu rendesi
aldığı kadar un (yaklaşık 3-3,5 su bardağı)

Elmalı İç harç için:
3 elma
4 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tarçın
½ su bardağı cevizi içi
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 /2 limon kabuğu rendesi
2 yemek kaşığı sıvı yağ
biraz şeker

Üzerine:
pudra şekeri
marmelat (glazür,jöle vb.)(arzuya göre)

YAPILIŞI:
Margarin ve pudra şekeri, beyaz ve homojen bir krema halini alıncaya kadar, yedirilerek ezilir. Sıvı yağ,limon kabuğu rendesi ve yumurta eklenip karıştırılır. En az iki defa elenmiş un, nişasta, kabartma tozu ve vanilya, karışıma kontrollü olarak ve azar azar katılarak yedirilir. (İlk başta, kabartma tozu, vanilya ve nişasta ile birlikte, göz kararı miktarda un elenip eklendikten sonra, gerektiği takdirde, biraz daha elemmiş un, hamura yedirilerek kıvamı ayarlanır. Hamurun kıvamı, kulak memesi yumuşaklığından biraz daha sertçe olmalıdır. Kurabiye hamuru buzdolabında dinlendirilir. Bu esnada kurabiyenin iç harcı hazırlanır. Elmalar soyulup ayıklanır. Üzerine limon suyu gezdirilip rendelenir ve bekletmeden sıvıyağda kavurmaya başlanır. Elmalar kısık ateşte yumuşayınca şeker, tarçın, limon kabuğu rendesi ve irice dövülmüş ceviz içi eklenir. Karıştırılarak ılınmaya bırakılır. Dinlenen hamur, buzdolabından alınarak cevizden biraz büyükçe bezelere ayrılır. Bezelerden düzgün yuvarlaklar yapılır. Yağlı kâğıt serili fırın tepsisine dizilen kurabiyelerin ortaları hafifçe bastırılarak çukurlaştırılır. Bu çukur kısımlara ılınmış elmalı cevizli iç harç doldurulur. Biraz şeker serpiştirilir. Tepsi, önceden ısıtılmış 170 derecelik fırına sürülür. 5 dakika sonra fırın ısısı 150 dereceye düşürülerek, kurabiyelerin fazla kızarmasına meydan vermeden, hafifçe pembeleşmeye yüz tutana kadar 20 dakika daha pişirilir. (Toplam pişme süresi, fırına göre değişebilmekle birlikte, yaklaşık olarak 25-30 dakika sürmektedir.) Fırından alınan kurabiyeler, ilk sıcaklığı çıktıktan sonra, spatula yardımı ile servis tabağına aktarılır. Soğutulur. Arzuya göre marmelat (glazür,jöle vb.) ile süslenir veya pudra şekeri serperek, sade olarak servise sunulur. (İsteğe göre; kurabiyeler kapalı poğaça veya ay çöreği şeklinde de hazırlanabilir.)

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)