9 Mart 2008 Pazar

domates carpaccio (italyan mutfağı)

İtalyan Mutfağı’na ait olan bu tipik Akdeniz mezesi, adını, -bir efsaneye göre- 16 yüzyılda Venedik’te yaşamış olan Rönesans Ressamı Vittore Carpaccio’ dan almaktadır. Bu soğuk başlangıç yemeğinden önce; asıl ün kazanan tarif, söz konusu ressam şerefine yapılmış olan ”Dana Carpaccio” isimli (sığır etli) reçetedir. Orijinal Domates Carpaccio ise, mozarella peyniri ve roka ile hazırlanan, servis ve sunum şekli ile de özgün bir soğuk antredir.

MALZEMELER:
Meze altına döşemek için:
4 iri domates

Süslemek için:
1 demet Akdeniz yeşilliği veya masculin salata
1 demet roka

Mezesi için:
350 gr mozarella peyniri (yoksa beyaz peynir)
½ demet maydanoz
½ demet taze soğan
1oo gr siyah file zeytin
100 gr yeşil file zeytin
kekik (arzuya bağlı)

Sosu için:
½ çay bardağı balsamik sirke
½ çay bardağı sızma zeytinyağı
6 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
curry (arzuya bağlı)

YAPILIŞI:
Öncelikle mezenin sosu hazırlanır. Zeytinyağı, balsamik sirke, tuz, karabiber, ezilmiş sarımsak, kekik, bir kâsede iyice çırpılır. Sos bir tarafta dinlendirilir. Diğer tarafta; mezesi hazırlanır.Bunun için; beyaz peynir küçük küpler halinde doğranır. Siyah file zeytin, yeşil file zeytin, ince kıyılmış maydanoz ve taze soğan, acı biber, ezilmiş sarımsak ile karıştırılır. Arzuya göre kekik eklenir. Peynirleri ezmeden iyice harmanlanır. Tuz ile tatlandırılır. Servis tabağının altına çok ince dilimlenmiş domates halkaları dizilir. Tam ortasına Akdeniz yeşilliği veya masculin salata yerleştirilir. Peynirli harca, (servisten biraz önce) balsamik sirkeli sos gezdirilir. Üzeri de arzuya göre süslendikten sonra servise sunulur.

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)