11 Mart 2008 Salı

FRAMBUAZLI KÜMBET PASTA (ÇİKOLATA SOSLU)

(Maraş dondurması ya da krema dolgusu ile)
İç dolgusu olarak yazın Maraş dondurması ya da muadili sahlepli kaymaklı dondurma bile kullanan, komple mutfak konusunda uzman, Maraş'lı bir arkadaşıma ait orijinal bir tariftir. Adana'nın sıcağında falso yapmadan, DONDURMALI KÜMBET PASTA hazırlayıp ikram edebilmek de herkesin harcı olmayan bir hünerdir....Dondurmalı kümbet pastanın sırrı, hazırlanışındaki farklı detaylarda ve püf noktalarında ve de sunum şeklinde gizlidir...
*********
Malzemeler:(Orijinal tarifin ölçüleri)
Kek için:
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 su bardağı un
3 yemek kaşığı kakao

Kreması için:
5 su bardağı süt
¾ su bardağı şeker
3 kahve fincanı un
125 gr margarin
1 paket vanilya

Çikolatalı sos için:
200 gr bitter çikolata
200 ml süt kreması
Veya:
Çikolatalı sos(klasik vb.)

Frambuazlı Çikolatası için:
100 gr frambuazlı konfiseri
50 ml süt kreması

YAPILIŞI:
Krema malzemeleri ile muhallebi kıvamından daha koyu bir krema pişirilir. (Önce un ve yağ, unun kokusu gidene kadar kavurarak ya da direkt olarak hepsini bir arada muhallebi gibi pişirerek de hazırlanabilir. Tamamen tercihe kalmış bir detay.) Arada sırada karıştırarak soğutulur. Bu esnada kek hamuru hazırlanır. Kek malzemeleri ile klasik bir kek hamuru çırpılır. Öncelikle şeker ve yumurtalar mixer ile iyice çırpılır. Önce sıvı yağ ve yoğurt da eklenip tekrar iyice çırpılır. Son olarak kuru maddeler en az üç defa elenip hep birlikte kek hamuruna katılıp tahta kaşıkla alt üst edilir. Margarin ile yağlanmış yuvarlak kalıpta, önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında, kek içini çekene dek- pişirilir. Fırından alınan sıcak kek, sıcakken ortadan ikiye bölünür. Alt kısmı yuvarlak bir borcama veya büyük bir salata kâsesine döşenir. Kekin çukur ve yarım daire şeklini alabilmesi için sıcak olması şarttır. Krema tekrar mixer ile bir iki tur çırpılır ve kekşn ortasındaki çukur kısma doldurulur. Krema tam olarak, alt pandispanyanın üst kenar hizasına denk gelecek şekilde doldurulur. Üst pandispanya kremanın üzerine örtülür. Krema ve kekin bütünleşip kaynaşması için, özellikle kenarlarda olmak üzere, hafifçe bastırılır. Pasta 1 gün buzdolabında bekletilir. Ertesi gün çikolata ve çiğ krema ile ganaj hazırlanabileceği gibi arzu edilen herhangi bir çikolatalı sos da hazırlanabilir. (Ben bu defa klasik çikolatalı sos pişirdim. Kek malzemelerini ve krema malzemeleri de % 25 oranında azaltarak göz kararı ölçü ile 22 cm'lik kalıpta daha küçük formatta bir kümbet pasta hazırladım.)Kümbet pasta bir servis tabağına ters çevrilir. Üzerine hazırlanan orta sıcaklıktaki, koyu akışkan çikolatalı sos, ortadan başlamak üzere uygulanır. Kıvamlı sosun kendiliğinden akıp yayılmasını ve de pürüzsüz bir şekilde donmasını sağlamak için, sos yavaşça ve azar azar dökülmelidir ve katılaşana kadar bire kenarda bekletilmelidir. Üzerine frambuazlı konfiseri bain-marie usûlü eritilir ve frambuazlı çikolatanın da donması beklenir. Arzuya göre süslenerek servise sunulur.

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)