13 Mart 2008 Perşembe

HÜNKÂR BÖREĞİ


MALZEMELER:
3-4 yufka

Sosu için: (veya Beşamel Sosu)
1 çay bardağı süt
125 gr margarin (eritilmiş)
1 yumurta akı

İçi için:
2-3 yemek kaşığı tereyağı
4 adet kemer patlıcanı
350 gr kıyma
2 soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı pulbiber
muskat rendesi (az miktarda)
2-3 diş sarımsak

Üzerine:
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
susam/çörek otu (arzuya göre)

YAPILIŞI:
İç harcı için:
Patlıcanlar közlenip kabukları soyulur. Püre haline getirilir. Kıyma, kendi yağını bırakıp çekene kadar kavrulur. İnce kıyılmış soğan eklenip kavurmaya devam edilir. Közlenmiş patlıcan (püre halinde) eklenir. Birkaç dakika daha ateşte çevirdikten sonra, tuz ve baharatlarla tatlandırılır. İyice suyunu çeken iç harç, ılınmaya bırakılır. Yufka aralarına sürülecek sos, küçük bir kâsede çırpılıp hazırlanır. Yufkalar üst üste konulup dört parçaya bölünür. Yufkalardan ikişer ikişer alınıp aralarına fırça yardımıyla sos sürülür. Patlıcanlı kıymalı İç malzeme, böreğin geniş kısmına düzgünce yayılır. Börekler, sigara böreği formunda ama daha gevşekçe ve geniş rulo şeklinde sarılır. Gül böreği gibi kıvrılıp kendi etrafında çevrilebileceği gibi arzu edilen farklı stillerde de börekler hazırlanabilir. Böreklerin üzerine yumurta sarısı ve sıvı yağ karışımı sürülüp arzuya göre susam veya çörekotu serpilir. 170 derecelik fırında, nar gibi kızarana kadar (yaklaşık 20-25 dakika) pişirilir. NOT: İsteğe göre, börek sosu olarak, BEŞAMEL SOS da kullanılabilir. Harika, üzeri çıtır çıtır, içi yumuşacık, patlıcanlı iç harcı ile HÜNKÂRBEĞENDİ esintisi taşıyan, enfes lezzette bir börek oluyor.

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)