5 Mart 2008 Çarşamba

KUZU ÇÖP ŞİŞ








**********************
Dana eti ile de gayet yumuşacık ve nefis, muhteşem lezzetli, lokum gibi bir ızgara oluyor.... Püf noktası ve en önemli sırrı, terbiyesinde ve terbiye etme yönteminde gizli....Farklı terbiye yöntemleri de mevcut; fakat bu (temel) terbiye, baz alınabilecek bir marinat......











MALZEMELER:
1 kg kuzu kuşbaşı
4-5 sivri biber
Marinat için:
1 soğanın suyu (soğanın ince rendesi)
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
½ çay bardağı soya sosu(50 ml)
karabiber
pulbiber
kekik
4-5 diş sarımsak(ezilmiş)
Ayrıca:
1 paket çöp şiş ya da kürdan
Üzerine:
kekik
tuz












YAPILIŞI:
Kuzu but, kuşbaşı doğranır. Sivri biber de ayıklandıktan ve yıkandıktan sonra aynı formatta doğranır. Kuzu etinin, (tavuk etinden farklı olarak) en az bir gece önceden terbiye edilmesi gerekmektedir. Etin,- yumuşacık, lezzetli ve de tam kıvamında pişmesi için- 24 saat bu terbiyede bekletilmesi şarttır. Çok farklı et terbiyeleri vardır. İsteğe göre biraz biber salçası ve/veya soya sosu da eklenebilir. Arzuya göre; salçasız bir terbiye de tercih edilebilir. Salça kullanılmayacaksa, en uygunu; süt, sıvı yağ, soğan suyu ve baharat karışımı ile terbiye hazırlamaktır. Marinat hazırlamak için; soğan suyu çıkartılır. Bunun için soğan, rendenin en ince tarafından rendelenip suyu sıkılır. Süt, sıvı yağ, karabiber, arzuya göre biraz da soya sosu eklenir. Ezilmiş sarımsak ve baharatlar da katılır. Kuzu kuşbaşı bu terbiyeye yatırılarak iyice alt üst edilir ki, etin her tarafı sosa bulansın. Etler en az 12 saat, mümkünse 1 gün (buzdolabında) bekletilerek marine edilir. Ertesi gün etler terbiyeden çıkartılarak çöp şişlere veya kürdanlara sırası ile (“et-sivri biber-et “düzeninde) dizilir. Doğal taş ızgarasında (arada bir fırça ile üzerlerine terbiyeden sürerek) çevire çevire ızgara edilir. Tuz ve kekik serpilir. Yanında bol miktarda garnitürler ve etlerin yanında servis için uygun olan herhangi bir (hardallı sos vb.) ızgara sosu ile beraber sıcak olarak servise sunulur. Izgara yoksa , wok tavada da kuzu çöp şiş pişirilebilir. Diğer bir alternatif, çöp şişleri önce sıvı yağda yarı-yarıya kızarttıktan sonra fırınlama yöntemi uygulamaktır. Fakat bu metotla pişirilen etler, ızgara ile aynı lezzeti ve nefaseti asla vermez.

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)