13 Mart 2008 Perşembe

cevizli mayonezli tavuk salatası

MALZEMELER:
3-4 tavuk göğüs bonfile
1 su bardağı ceviz içi (ince dövülmüş)
1 sivri biber
1 salatalık
muskat rendesi
2 limonun suyu
7-8 diş sarımsak
½ demet dereotu (ince kıyılmış)
½ demet maydanoz (ince kıyılmış)
1 kâse mayonez
2-3 yemek kaşığı yoğurt
1 limon kabuğu rendesi
3-4 kornişon
tuz
karabiber

Üst glazürü için:
2 yemek kaşığı süt kreması
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı mayonez
bir fiske tuz
bir fiske limon kabuğu rendesi
1 yemek kaşığı limon suyu

YAPILIŞI:

Tavuk göğüs bonfile tuz ve biraz limon suyu katılmış suda iyice haşlanır. Soğuyunca ince jülyen şeritler halinde olacak şekilde didilir. Mayonez ve yoğurt karışımı tavuğun üzerine eklenir. Arzuya göre sadece mayonez ile de hazırlanabilir. Ezilmiş sarımsak, dövülmüş ceviz içi, incecik kıyılmış yeşillikler, bir fiske limon kabuğu rendesi, küp küp kesilmiş kornişon turşu eklenir. Küp küp salatalık, mercimek iriliğinde doğranmış sivribiber de eklenir. Tuz, karabiber ve pul biber ile tatlandırılıp iyice harmanlanır. Yoğun kıvamdaki malzeme, ortası delik (ıslak) bir kek kalıbına boşaltılır. Üzeri iyice düzeltilip bastırılır. Buzdolabında biraz dinlendirilir. Servis tabağına ters çevrilir. Üzerine sürülecek üst glazürü için verilen malzemeler küçük bir kapta iyice çırpılıp homojen krema haline getirilir. Spatula yardımıyla salatanın her tarafına düzgünce sürülür. Salatanın yan ve üst kısımları arzuya göre, çok ince halkalar şeklinde dilimlenmiş kornişon turşusu, limon halkaları ya da (mutfak rendesi ile vb. elde edilmiş) limon kabuğu şeritleri, kokteyl zeytin ve ceviz içi parçaları ile süslenir. Artan kremayla ise, ince şekilli duy takılmış krema pompası yardımıyla salatanın üst kısmı süslenir. Salatanın ortasındaki boşluğa ise maydanoz yaprakları ile dekore edilir. Dolapta bir müddet dinlendirildikten sonra kek dilimi formatında kesilerek soğuk olarak servis edilir. Arzu edilirse, salata klasik biçimde de hazırlanabilir. Bu takdirde, mayonez, yoğurt ve tavuk haricindeki (sebzeler vd.) malzemeler hazırlanıp harmanlanır. Ayrılan harcın ¾ ‘lük kısmı tavuk, mayonez ve yoğurt ile iyice karıştırılıp yoğun krema kıvamına getirilir. Servis tabağına döşenen bu salatanın üzerine ayrılan sebzeler dökülerek ikrama sunulur.

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)