13 Mart 2008 Perşembe

MİSKET KÖFTELİ VE SOSLU PİLAV (PASTA FORMUNDA)

MALZEMELER:
PİLAVI İÇİN:
2 su bardağı pirinç (baldo, jasmine, basmati vb.)
4 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
3 su bardağı kaynar su

KÖFTESİ İÇİN:
250 gram köftelik kıyma
1 soğan (rendelenmiş)
2 diş sarımsak(ezilmiş)
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon

SOSU İÇİN:
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
su (göz kararı)

Köfteleri kızartmak için:
sıvı yağ

YAPILIŞI:
Köfte malzemesi ile köfte hamuru yoğrulup küçük yuvarlak misket köfteler hazırlanır. Sıvıyağda kızartılıp bir kenara alınır. Pirincin cinsine göre, önceden tuzlu sıcak suda en az yarım saat beklettikten sonra süzülüp tereyağı ile kavurma metodu ile, klasik bir (sade) pirinç pilavı pişirilip demlendirilir. Kullanılan pirinç baldo vb. cins değil de, basmati veya jasmine pirinç ise, pirinci önceden ıslatmaya gerek yoktur. Basmati pirinci kullanılmasını özellikle tavsiye ederim. Sos için yağda salça kavrulur. Baharatlarla tatlandırılır. Üzerine az miktarda (yetecek kadar, göz kararı) su eklenip koyu kıvamlı bir sos pişirilir. Servis zamanı geldiğinde: Ortası boş, dilimli kek kalıbı ıslatılıp fazla suyu silkelenir. Sade pilav kek kalıbına bastırılarak büyükçe bir servis tabağına ters çevrilir. Ortadaki boşluğa ve yanlarına (çevresine) kızarmış misket köftelerden konulur. Arzuya göre süslenir. Salçalı baharatlı sosu gezdirilerek sıcak olarak servise sunulur.

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)