16 Mart 2008 Pazar

pilili börek (kaymaklı kırma börek-pileli börek)

MALZEMELER:
4 yufka

Sosu için:
3-4 yumurta (iriliğine göre)
1,5 su bardağı sıvı yağ (250 ml) (yaklaşık 1 kâse)
1,5 su bardağı yoğurt (250 ml) (yaklaşık 1 kâse)
350 gr beyaz peynir+ kaşar peyniri+lor peyniri vb.
½ demet maydanoz
1 tatlı kaşığı pulbiber

YAPILIŞI:
Yufkalar tezgâh üzerine yayılır. Fırın tepsisi yayılır. Yufka, düz zeminde, alttan ve üstten, ortaya doğru büzülür. Bu şekilde 3-4 parmak eninde pililer oluşturulur. Arzuya göre, 3 parmak eninde dilimlenebileceği gibi, yufka tüm bırakılarak da pilili börek hazırlanabilir. Büzgüler hiç boşluk kalmayacak şekilde, sıkıca dizilir. (Sosun alta akmaması için pililer fazla gevşek olmamalıdır.) Fırın 200 dereceye ayarlanıp ısıtılmaya başlanır.
Bu esnada böreğin sosu hazırlanır. Bunun için, bir kapta (yumurta, yoğurt ve sıvıyağdan oluşan) sos malzemeleri iyice çırpılır. İrice rendelenmiş veya ufalanmış beyaz peynir, pulbiber ve ince kıyılmış maydanoz da eklenir. Karıştırılır.
Bu sos, tepsideki pilili böreklerin üzerine düzgünce yayılır. Börek, sıcak fırına verilerek nar gibi kızarana kadar pişirilir. (yaklaşık 25-30 dakika) Bol soslu olan börek, üstü açık bir börek versiyonu da olduğundan, kızarmış bol kaymaklı bir börek havasında ve lezzetinde olmaktadır. Börek sıcak olarak servis edilir. Bir çok yörede Kırma Börek adı ile de çok yaygın olan bu börek, aslında, PIRTIK BÖREK tarifinin farklı bir versiyonudur.

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)