5 Mart 2008 Çarşamba

rokoko divan

Uzun yıllardır severek uyguladığım, parfe havasında ve sunumu da gayet şık, favori tatlılarımdan birisidir. Elimde birkaç değişik ROKOKO tarifi daha mevcuttur. Daha pratik olması sebebiyle; aşağıdaki rokoko versiyonunu arşivimden yayımlıyorum. Arzuya göre dikdörtgen formatta hazırlanabilen bu dessert, dibi dar ve yuvarlak kalıpta yapılınca Kümbet Pasta görünümünde şık bir pasta oluyor….Konukların beğenip mutlaka tarifini istediği, oldukça eski, genel kabul görmüş bir reçetedir....

MALZEMELER.
2 paket kakaolu bisküvi
2 paket krem şantiy ( toplam 150 gr)
3 yumurta akı
150 gr dövülmüş fındık içi
500 ml süt (krem şantiy+bisküviler için)
1 fiske tuz
kuru meyveler (arzuya göre)

Üzerine:
Çikolatalı sos (istenilen herhangi bir çeşit)
Bitter çikolata (tercihan kuvertür)

YAPILIŞI:
Öncelikle krem şanti vurulur. Bunun için krem şanti tozu, üzerindeki tarife göre ve yazılı miktarda süt ile birlikte çırpılır. Ayrı bir yerde yumurta akları bir fiske tuz ile birlikte çırpılır. Önce düşük devirde çırpmaya başlanır. Mixer devri yüksek devire alınır ve azar azar şeker eklenerek katı köpük elde edilene kadar çırpılır. Mereng ve krem şantiy karıştırılarak tekrar iyice çırpılır. Fındık içi eklenir. Arzu edilen kuru meyveler de bu aşamada eklenir. Büyükçe bir kâse veya borcam, streç film ile kaplanır. Bisküviler kalan süte batırılarak borcama tek sıra halinde dizilir. Krem şantiy sürülür. Tekrar bir kat, sütle arkalı önlü ıslatılmış bisküvi dizilir. Tekrar krem şantiy sürülür. Bu şekilde 3 kat bisküvi döşendikten sonra, kalan krem şantiy ile üzeri ve yanları sıvanır. Buzdolabında en az 3-4 saat ya da 1 gece dondurulur. Servisten önce; borcam bir servis tabağına ters çevrilip rokokonun üzerindeki streç film alınır. Rokoko'nun üzerine istenilen herhangi bir çikolatalı sos uygulanır veya tümü ile, bain-marie usûlü eritilmiş bitter çikolata ile kaplanır. (Arzuya göre rokoko, kat kat döşenmeden, tüm malzemeler (iri parçalara bölünmüş ya da tamamen rondoda çekilip un haline getirilmiş bisküviler ile) karıştırılarak da hazırlanabilir.) Arzuya göre süslenen rokoko, dilimlenerek servise sunulur.

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)