11 Mart 2008 Salı

rulo pilav (domatesli krepli pilav)

KREP HAMURU İÇİN:
4 yumurta
4 çay bardağı süt
3- 4 çay bardağı un (kontrollü eklenecektir)
1 tatlı kaşığı tuz

PİLAV HARCI İÇİN:
1 su bardağı baldo veya jasmine pirinç
2 su bardağı su veya et suyu
2 soğan
2 sivri biber
2 domates
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kişniş
1 yemek kaşığı limon suyu

YAPILIŞI:
Pirinç, yumuşayana ve suyunu çekene kadar haşlanır. Sivri biberler ve soğanlar incecik kıyılır ve sıvıyağ ile sotelenir. 2 domates de soyulup küp küp doğranarak pilav harcına eklenir. Soğanlı domatesli harç biraz yumuşayıp pişince, ayıklanıp yıkanmış pirinç, limon suyu ve tuz eklenir. Karabiber ve kişniş ile tatlandırılır. Karıştırılıp soğumaya bırakılır. Krep hamuru ile klasik tarzda krepler pişirilir. Bunun için krep malzemesi homojen bir sıvı haline gelene kadar çırpılır. Krep hamuru hazırlanırken, un (eklenecek un miktarı yumurta iriliğine göre de değişebileceğinden) un kontrollü olarak eklenmesi tavsiye edilir. Krep hamuru boza kıvamından biraz daha suluca kıvamda olmalıdır. Dinlendirilen krep hamurundan, çok hafif yağlanmış büyük boy krep tavasına, her defasında 1 kepçe krep hamuru dökerek yaydırılır ve çok ince 8 adet krep (arkalı önlü) pişirilir. Kreplerin çok ince olarak ve krep tavasının tüm yüzeyine eşit bir biçimde dağılacak şekilde dökülüp yaydırılmalıdır. Çok ince (yufka inceliğinde) krepler ile, bu krepli pilav çok rahat bir şekilde sarılabilip rulo haline getirilebilir. Krepler fazla kalın olduğu takdirde, iyi netice alınamaz ve görünümü de şık olmaz.
Mutfak tezgâhı üzerine, krepli pilavı sarıp içine alabilecek ebatta alüminyum folyo serilir. Onun üzerine de, yine aynı büyüklükte (fırın pişirme kâğıdı) yâğlı kâğıt serilir. Yağlı kâğıt üzerinde 4 krep yan yana (hafifçe üst üste) sanki bir bütün yufkaymış gibi serilir. Diğer krepler de aynı şekilde grup yapıldıktan sonra, her iki krep grubu –yine ikişer parmak birbirinin üstüne gelecek şekilde- dizilir. Bu şekilde, tüm krepler (yani 8 krep) tek parça yufka görevi gören büyük bir krep halini almış olacaktır. Hem lezzet vermesi hem de kolay rulo yapılabilmesi için bol kaşar rendesi serpilir. (İç pilavlı Dalyan Köfte tarifinde olduğu gibi, burada da kaşar, kreplerin birbirine yapışmasını ve servis aşamasında pilavın rahat dilimlenmesini ve şık bir görünüm de sağlamaktadır.) Kaşar rendesinin üzerine ise, pilav (fazla ezmeden) düzgünce yayılır. Folyo ve yağlı kâğıt yardımıyla krepler ve içindeki pilav, rulo şeklinde, -ne çok gevşek ne de çok sıkı olmamak kaydıyla- sarılır. Bu şekilde folyo ve yağlı kâğıt ile kapatılıp sarılmış olan rulo pilav, önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 20-25 dakika pişirilir. Ilınınca dilim dilim kesilen krepli pilav servise sunulur. Rulo pasta görünümünde olan bu krepli pilav, yuvarlak borcamda da rahatlıkla pişirilip farklı bir formda da oldukça şık bir sunum teşkil etmektedir. Alüminyum folyoya ek olarak yağlı kâğıt kullanılması, yiyecek maddelerimizin,-sağlığa son derece zararlı olan alüminyum folyo- ile direkt temas etmesini önlemek ve sağlığımızı böylece korumak açısından çok önemlidir.

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)