3 Nisan 2008 Perşembe

ANTEPFISTIKLI KURABİYE

Bu tarifim, kendi damak tadıma göre geliştirip çok uzun yıllardır kullandığım, favori tariflerimden birisidir. İçinde kabartma tozu bulunmadığından, ayrıca hem un hem buğday nişastası kullanıldığından, ağızda dağılan gevrek bir kurabiye çeşidi olup aynı zamanda, farklıversiyonlarda değişik kurabiyelerde ve farklı kalıplarda kullanılabilecek temel reçetedir. Aynı tarifi, sade badem katarak ve ufak fakat önemli bazı değişiklikler yaparak, hilal şeklinde formatlayarak KAVALA KURABİYESİ(YUNANİSTAN KURABİYESİ) de yapıyorum....Fakat, çok özel bir spesiyalite olan Kavala Kurabiyesinin reçetesi biraz daha farklı olup; Tekirdağ yöresine ait ŞEKER BÖREĞİ ile de -az da olsa-benzeşmektedir. Bu temel kurabiyenin kullanım alanı, hayal gücüne ve yaratıcılığa bağlı olarak sınırsızdır....

MALZEMELER:
250 gr margarin (oda ısısında)
1 su bardağı pudra şekeri
2 su bardağı un (iki defa elenmiş)
1 su bardağı buğday nişastası (iki defa elenmiş)
1 yumurta
1 paket vanilya
İç harcı için:
antepfıstığı
ceviz içi
tarçın
susam
şeker
YAPILIŞI:
Hamur malzemesi ile yumuşak kıvamlı fakat biraz sertçe bir hamur yoğrulur. Küçük bezelere bölünüp poğaça şeklinde açılır. Dövülmüş ceviz veya antepfıstığı-tarçın-şeker-
susam karışımı konulup kapatılır. İsteğe göre elle veya kalıpla şekillendirilir. Hafif yağlı tepsiye dizilen kurabiyeler 150-160 derecede (orta ısıda) beyaz kalacak şekilde pişirilir. Daha gevrek ve ağızda dağılan bir kurabiye elde etmek için, fırının ısısı ilk 10 dakika 170 dereceye, daha sonra ise fırının ısısı 140-150 dereceye düşürülerek pişirmeye devam edilir. GEREBİÇ kalıbı ile de şekillendirilebilen bu hamurla GEREBİÇ/GEREVİÇ/KEREBİÇ vs. gibi yöresel tatlar ve çörekler de pişirilebilir.

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)