16 Nisan 2008 Çarşamba

banyolu börek (yalancı su böreği)

Hamuru için:
4 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı ılık su
aldığı kadar un

Arasına:
250 gr tereyağı veya margarin

Üzerine:
4 su bardağı soğuk su

İç Harcı için:
350 gr karışık peynir çeşitleri (isteğe göre, rendelenmiş,ufalanmış)
½ demet maydanoz (ince kıyılmış)
pul biber

YAPILIŞI:
Börek hamuru için gerekli malzemeler karıştırılarak özlü ve biraz sertçe bir hamur haline gelene kadar yoğrulur. Buzdolabında yarım saat dinlendirilir. 15 eşit bezeye bölünür. Tüm bezeler teker teker, pasta tabağı büyüklüğünde açılır.
259 gr margarin veya tereyağı eritilir. Bezeler ikişer ikişer gruplanır. (8+8 şeklinde iki grup hazırlanır.) Birinci grup (8 beze) alınır. Üzerlerine fırça yardımıyla yağ sürülüp üst üste konulur. En üstteki yıfkaya yağ sürülmeyecektir. İkinci 8’li gruba da aynı işlem uygulanır. 5 dakika dinlendirilir.
Birinci gruptan oluşan yufka, tepsi büyüklüğünde ve incecik açılır. İç harç düzgünce yayılır. Hafifçe yağlanır. Kalan (8 bezeden oluşan) ikinci yufka da aynı şekilde tepsi boyunda açılır. Böreğin üzeri hafifçe bastırılıp, önceden ısıtılmış 200 derecelik sıcak fırına verilir. Börek hafif kızarmaya başladığında (yaklaşık 10 dakikalık bir pişirme süresinden sonra) fırın tepsisi dışarı alınır. Börek eşit parçaya bölünüp dilimlenir. 4 su bardağı soğuk su, böreğin her tarafına eşit şekilde dağılacak bir biçimde dökülüp gezdirilir. Su gezdirilen börek tekrar fırına sürülür. Börek sıcak olduğundan suyu hemen çekecektir. Börek, yüksek ısıdaki fırında nar gibi kızarana dek, yaklaşık 20 dakika da fırınlanır. (Fırınlama süresi toplamda ortalama 25-30 dakikadır.)

Not: Fırınlama esnasında su dökülerek pişirildiğinden, hakiki su böreği havasında ıslak, nemli ve kabarık, oldukça lezzetli bir börek oluyor…. Genelde kaşar loru ve farklı peynir çeşitlerini bir arada karıştırılarak hazırlanması tavsiye edilir….

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)