19 Nisan 2008 Cumartesi

özel soslu çıtır börek


Kahramanmaraş' ın resmi web sitesinden alıp kendi damak tadıma göre uyarladığım, nefis bir börektir. Tepsi böreği-su böreği arası bir tat ve kıvamda, ağızda dağılan, gevrekçe, puff puff kabaran, bu leziz börekte her türlü iç harç kullanılabilir. Özellikle çökelek veya kaşar loru, ya da ıspanaklı iç harç ile harika oluyor. Bir dahaki sefere tarifi biraz daha değiştirip ara sos olarak tahinli bir sos ve iç malzeme olarak da daha sıradışı bir iç harç ile denemeli....

*******
MALZEMELER:
6 tane yufka

Sosu için:
6 yumurta
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı su

İç Harç:
kıymalı soğanlı baharatlı salçalı,acılı iç harç
(veya arzu edilen herhangi bir iç malzeme (ıspanak vs.)

YAPILIŞI:
Börek için gerekli olan sos malzemeleri bir kapta iyice çırpılır.
Yufkalar ikişer ikişer gruplara ayrılır. ( 2+2+2 olmak üzere 3 grup olmalıdır)
Tezgâh üzerine 1 yufka yayılır. Yufkanın üzerine, her tarafı ıslanacak kadar sostan sürülür. İkinci bir yufka örtülür. Üzerine 1 yufka daha örtülür. Onun da üzeri iyice soslanır. Diğer yufkalar da aynı şekilde gruplara ayrılıp ikişer ikişer soslanarak üst üste konulur. Bütün yufkalar bitince, tam bir buçuk saat bu şekilde bekletilir.
Süre sonunda 1. grup yufka alınıp ortadan ikiye kesilir. Bol soğanla kavrulmuş kıymalı veya ıspanaklı baharatlı (ya da herhangi bir iç malzeme) iç harç, kesilen kısma (yufkanın uzun kenarına) boylu boyunca konulur. Hafif gevşekçe. rulo şeklinde sarılır. Gül böreği gibi dolandırılarak da tespite döşenebileceği gibi, U şeklinde (Sarıyer Böreği formatında) da sarılabilir. Bu şekilde, hafif yağlı fırın tepsisine börekler konulur. Diğer yufka gruplarına da aynı işlem uygulandıktan sonra, 1 yumurta iyice çırpılıp böreklere sürülür. Sıcak fırına verilen börekler nar gibi kızarana kadar fırınlanır. Pişen börekler, servis esnasında 4 parmak kalınlığında kesilerek sıcak olarak servis yapılır. Kol böreği şeklinde veya arzu edilen değişik şekillerde de hazırlanabilen bir börektir.

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)