20 Nisan 2008 Pazar

TAVUK DÖNER (EV YÖNTEMİ-REÇETE 2)

Bu tarifim, Leman Cılızoğlu Eryılmaz ve Gönül Candaş’a ait döner tariflerinden yararlanarak uyarladığım, döner tariflerimden birisidir. Diğer döner reçetem ise biraz daha farklı olup; kıyma,soğan ve çeşitli baharatların karışımından oluşan bir sosun, kat kat bonfileler arasına sürülerek dondurulduktan sonra dilimlenerek servis edilme yöntemidir. Aşağıdaki tarif ise, hazırlanması nispeten daha kolay ve hakiki döner lezzetini aratmayacak nefasette bir tarifimdir.

MALZEMELER:
750 gr tavuk göğüs bonfile
5-6 diş sarımsak
1 kahve fincanı süt
1 yemek kaşığı biber+domates salçası
2 yemek kaşığı soya sosu
1 yemek kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı köri
2 yemek kaşığı zeytinyağı
YAPILIŞI:
Tavuk göğüs bonfile gelişigüzel (irice) dilimlenir veya doğranır. Tavuk eti,diğer tüm malzemeler ve baharatlar ile birlikte mutfak robotuna alınır. İnce bir şekilde çekilir. Mutfak tezgâhı üzerine veya bir cam kabın içerisine streç film serilir. Tavuk döneri malzemesi yayılıp cam kap içerisinde veya streç filmle (kalıp halinde) şekillendirilir. Streç filmle sarılan döner buzdolabında birkaç saat dinlendirildikten sonra buzluğa alınır.
Servis zamanı, et buzluktan alınır. Buzlu halde, keskin bir bıçak veya dilimleme makinası ile çok ince dilimlere kesilir. (yaprak döner inceliğinde) Yeteri miktarda kestikten sonra, diğer tavuk eti, tekrar buzluğa konulur.Pişirme şekli ve servis önerileri:
Çok iyi ısınmış teflon veya granit tavaya yaprak döner alınıp arada bir alt üst ederek pişirilir. (yaklaşık 3-4 dakikada pişiyor). İskender şeklinde, pilav üstü yaprak döner olarak, lavaş ya da sandviç arasında, salatası ve garnitürleri ile birlikte sıcak olarak servis edilir.

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)