18 Nisan 2008 Cuma

TENCEREDE FİNCAN İÇİNDE TOP KEK (BUHARDA)










Aslında bu tarif, daha önce denediğim ve mükemmel sonuç almış olduğum, "DÜDÜKLÜDE PANDİSPANYA" ve "DÜDÜKLÜDE KEK" tariflerime çok benzemektedir. Uygulanan pişirme metodu aynı olmakla birlikte, tek farkı, küçük porsiyonlar halinde ve sıcak su buharı ile pişirilmesidir. Hak-Dilara (http://www.hak-dilaram.com/ )sitesindeki “Tencerede Fincan İçinde Kakaolu Kek” reçetesinden esinlenerek uyarladığım bu tarifte yaptığım en önemli değişiklik, şeker yerine katı üzüm pekmezi kullanmak olmuştur. Bu miktarlarla, espresso ya da capuccino fincanı ile 4 dinazor porsiyon (top kek), normal boy nescafé fincanı ile ise 6 porsiyon top kek elde edilebilmektedir. Arzuya göre daha küçük (türk kahvesi fincanı vb.) kalıp ya da kâse de kullanılabilir. Kek hamuru müthiş derecede kabardığından, fincanlar sadece yarı seviyeye kadar doldurulmalıdır.









TENCEREDE FİNCAN İÇİNDE KEK (BUHARDA KEK)
(KAKAOLU VE KAHVELİ)

MALZEMELER:
1 iri yumurta
1 çay bardağı süt (Ajda bardağı ile)
1 çay bardağı katı üzüm pekmezi (Ajda bardağı ile)
1/2 çay bardağı sıvı yağ (Ajda bardağı ile)
2 çay bardağı un (Ajda bardağı ile)
portakal veya mandalina kabuğu rendesi
damla çikolata
2 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı nescafé
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

YAPILIŞI:
Malzeme listesinde belirtilmiş olan tüm kek malzemesi (mixer kullanmaksızın) çırpılır, Türk kahve fincanlarının bir büyüğü olan 6 tane nescafé fincanı yağlanır. (Espresso/Capuccino büyüklüğünde fincan kullanıldığında 4 dinazor porsiyon çıkıyor). Kek karışımı fincanların yarısına kadar doldurulur. Topkeklerin altına (fincanların içine kek hamuru doldurmadan önce) kek kâğıtları da konulabilir. Bu şekilde daha şık bir sunum elde edilmiş olur.)
Fincanlar yayvan bir tencereye dizilir ve yarılarına gelecek seviyede ılık su doldurulur. Tencere, ocağa (yüksek ateşe) konulur. Ağzı açık bir vaziyette, fincanların dibindeki su kaynama noktasına gelinceye kadar (yaklaşık 5 dakika) beklendikten sonra, tencere kapağı sıkıca örtülür. (Tencere kapağına, buharlaşmayı ve keke su damlamasını önlemek için, temiz bir havlu veya kâğıt mutfak havlusu konulabilir.) Kaynama başlayınca, tencere en kısık ateşe alınarak 25-30 dakika, -tencerenin kapağı hiç açılmadan – pişirilir. (Ben kahve ocağında en kısık ayarda pişirdim.) Ocağın altı kapatılır. Tencere kapağı yine hiç açılmadan, 15-20 dakika daha dinlendirilir. Süre sonunda kekler çöp şiş yardımıyla ters çevrilir. Ilık veya soğuk olarak servise sunulur.



Servis Önerisi:
Üzerine çikolata sosu dökerek veya yanında krema ile servise sunulur.

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)