8 Mayıs 2008 Perşembe

balkabaklı börek

(TATLI YA DA TUZLU)
Bahar mevsiminde bulunduğumuz şu günlerde oldukça gecikmiş, kış esintileri taşıyan, tatlı bir börek tarifi… Balkabağının doğal lezzeti oldukça tatlı olduğundan eklenecek şeker miktarı kontrol edilmelidir. Fazla şeker eklemeden, tarçın ve ceviz içi ile karıştırılan hafif iç harcı ile hazırlanabilen, çay saatleri için değişik bir alternatif….Fırından çıktıktan sonra, arzuya göre pudra şekeri de serpilebilir…. Kıyma, soğan, baharat ekleyerek (baharatını ve tuzunu iyi ayarlamak şartıyla) tuzlu börek olarak da hazırlamak mümkün….

MALZEMELER:
4 yufka

İç Harç İçin:
1 kg balkabağı (soyulmuş)
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı ceviz
tarçın
yeterince su (püre yapmak için)

Üzerine sürmek için:
sıvıyağ

YAPILIŞI:
Soyulmuş balkabağı rendelenip az suda, yumuşayıp suyunu çekene kadar haşlanır. Balkabağı püresine irice dövülmüş ceviz içi, tarçın ve şekerle karıştırılır. Yufkalardan biri, tezgâh üzerine yayılır. Yufka ortadan ikiye kesildikten sonra, geniş taraflarına iç harç düzgünce yayılır. Yufka rulo şeklinde sıkıca sarılır. Hafif bastırılır. Bu şekilde her yufka 2 adet yarım daireye bölünüp aynı işleme tabi tutulur. Elde edilen 8 rulo eşit aralıklarla, yaklaşık 4-5 parmak eninde dilimlere kesilip fırın tepsisine dizilir. (İsteğe göre, börekler muska böreği şeklinde de hazırlanabilir.) Üzerlerine fırça yardımıyla sıvıyağ sürülür. 180 derecelik fırına verilerek kızarana kadar pişirilir.
AFİYET OLSUN.

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)