13 Mayıs 2008 Salı

deniz börülcesi (meze)


Deniz Gürsoy'un "ÇİLİNGİR SOFRASINDA RAKI MEZELERİ" kitabından esinlenerek uyarladığımız, balık sofrasına eşlik eden lezzetli bir meze tarifidir. Farklı versiyonlarda salata olarak da hazırlanabilir.

Kurşun otu veya tuzlu ot olarak da bilinen, farklı türleri bulunan DENİZ BÖRÜLCESİ, içeriğinde, (deniz suyunda da bulunan) sodyum, potasyum,magnezyum, iyot, kükürt,fosfor, demir, çinko, manganez, bakır vs. gibi, pek çok doğal mineral barındırdığından, sağlığa çok faydalıdır. Deniz kıyılarında ve tuzlu topraklarda yetiştiği için, oldukça tuzludur. Bu nedenle, deniz börülcesini haşlarken ve mezesini hazırlarken, asla tuz kullanılmaması gerekir. Deniz börülcesi, Mayıs ayından itibaren başakları toplanıp salata veya meze olarak tüketilir. Hazırlanması ise, oldukça dikkat ve itina gerektirir, zira kıvamında haşlanıp, içindeki kılçıkların tamamen temizlenmesi şarttır.

DENİZ BÖRÜLCESİ (MEZE)


MALZEMELER:
1 demet deniz börülcesi (yaklaşık 500 gr)
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
4 diş sarımsak
½ limonun suyu
nar ekşisi (göz kararı)
süzme yoğurt (1 kâse kadar)

süslemek için:

maydanoz

limon dilimleri

İsteğe göre:

Üzerine:

sızma zeytinyağı

pulbiber


YAPILIŞI:

Deniz börülcelerinin çamurlu kısımları kesip atılır, topraklı kalan kısımlar da iyice yıkanır. Dalları tek tek ayrılır. (Üzerindeki etli kısımlar meze olarak kullanılacaktır.) Daldırma yöntemi ile birkaç kez yıkanıp süzülür. Bir tencereye soğuk su eklenip kaynatılır. Deniz börülceleri (tamamen tuzsuz) kaynar suya atılır, diriliklerini kaybetmeyecek kıvamda (yaklaşık 15-20 dakika) pişirilir. Kılçıklarını ayıklamak için kontrolü yapılır. Börülceler sıcakken delikli kepçe ile çıkartılır. Soğutulur. Soğuduktan sonra her bir deniz börülcesi, büyük sapı alt kısmından tutarak parmaklarla ince dallardaki yeşil börülceleri bir salata tabağının içine sıyrılır. Bu şekilde, deniz börülcelerin tümü, tek tek, içindeki odunsu kılçığından temizlenir. Üzerlerine sızma zeytinyağı, limon suyu ve nar ekşisi ile çırpılmış sos eklenir. Pulbiber ile tatlandırılır. Alt üst edilir. Sofraya getirmeden önce, ortasına sarımsaklı yoğurt sosu dökülür. Arzuya göre, üzerine pulbiberli sızma zeytinyağ yakılır. Maydanoz ve limon dilimleri ile süslenir.

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)