13 Mayıs 2008 Salı

KARYAĞDI HATUN TATLISI (KARAMELLİ KREMALI PASTA)

(ÖZGÜN REÇETE)
YALANCI EKMEK KADAYIFI tadında olan bu özgün tarifim, farklı versiyonlarda, arzuya göre fildişi veya bitter kuvertür ile ganaj uygulanarak da hazırlanabilir.
MALZEMELER:
Keki için:
3-4 yumurta
1 paket vanilya
1 limon kabuğu rendesi
1 limonun suyu
1 çay bardağı ılık su
3 kahve fincanı un
2 kahve fincanı toz şeker
1 paket kabartma tozu

Karamel sosu için:
2 su bardağı şeker
2 su bardağı su

Kreması için:
1 litre süt
2 yemek kaşığı buğday nişastası
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı şeker
1 limon kabuğu rendesi
1 limonun suyu

Üst glazürü için:
1 poşet krem şanti
1 su bardağı süt
veya:
200 ml süt kreması
100 gr fildişi kuvertür (veya bitter kuvertür)

YAPILIŞI:
Kek malzemeleri ile klasik bir kek hamuru çırpılır. Yuvarlak veya kare borcama dökülerek 150-160 derecelik (orts ısıdaki) fırında pişirilir. Kek, tepsi içinde soğutulur. Ben genelde dar ve uzun (baton) kek kalıbı, bazen de kare ya da yuvarlak borcam kullanıyorum.
Karameli içinse, teflon tencereye şeker alınır ve şeker eriyip karamel rengini alıncaya kadar karamelize edilir. Rengi biraz koyu olmalı, oldukça kahverengiye dönüşmelidir. Üzerine azar azar ve dikkatli bir şekilde, 2 su bardağı sıcak su eklenir. Sürekli karıştırarak eritilir. Karamel sosu, 1-2 dakika kaynatılır ve soğumuş kekin üzerine dökülür.
Krema malzemeleri küçük bir kaserolde muhallebi gibi pişirilir. Hafif ılınmaya bırakılıp iyice mixerlenir. Krema ılık olarak, soğumuş kekin üzerine dökülür.
Son olarak, üst glazür için; krem şantiy, sütle, üzerindeki tarife göre hazırlanıp çırpılır veya arzuya göre çiğ süt kreması ve fildişi ya da bitter kuvertür ile ganaj hazırlanır. Hazırlanan bu glazür ya da ganaj da, kremanın üzerine düzgünce sürülür. Buzdolabında iyice soğutulan tatlı, dövülmüş ceviz içi,yeşil fıstık, ya da hindistancevizi serperek süslendikten sonra, soğuk olarak ikram edilir.

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)