17 Mayıs 2008 Cumartesi

PATATESLİ POĞAÇA

MALZEMELER:
200 gr alba yağı veya vita yağı (oda ısısında)
1 çay bardağı zeytin yağı
1 çay bardağı ılık süt (veya su)
1 yumurta akı
1 tatlı kaşığı elma sirkesi
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un...

İÇ HARÇ:
patatesli-soğanlı-baharatlı-acı salçalı özel harç (isteğe göre)
kimyon,acı biber,karabiber,maydanoz,sarımsak vs.
Üzerine:
1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
Ayrıca:çörek otu/susam

YAPILIŞI:
Kabartma tozu, tuz ile birlikte limon suyunda veya elma sirkesinde eritilip köpürtülür. Sirke çeşidi olarak (özellikle hoş aroma vermesi nedeniyle) mutlaka elma sirkesi kullanılması tavsiye edilir. Bu karışıma (un hariç) diğer sıvı poğaça malzemesi eklenir ve iyice karıştırılır. Azar azar ve kontrollü olarak (aldığı kadar un) eklenerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir. Sade veya iç harçlı olarak hazırlanıp şekillendirilir. Patatesli iç için yeteri kadar haşlanmış patates, püre haline getirilip, kıyılmış soğan ve biber salçası, kimyon, acı biber vd. baharatlar ile birlikte kavrulur. İsteğe göre ve arzu edilen acılık oranına göre baharatlar eklenip karıştırılır. İç harç damak tadına göre değiştirilebilir.
Hafif yağlı fırın tepsisine dizilir. Yumurta sarısı sürülüp, çörekotu veya susam serpilir. Orta sıcaklıktaki fırında kızaran kadar(yaklaşık 25 dakika) pişirilir. Sıcak veya ılık/soğuk olarak servis edilir.

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)