25 Haziran 2008 Çarşamba

çörek & tatlı çörek (haşhaşlı/cevizli/tahinli)

(AYNI HAMURLA (SADE VEYA ŞEKERLİ) ÜÇ ÇEŞİT ÇÖREK)
ÇÖREK VEYA TATLI ÇÖREK (HAŞHAŞLI/TAHİNLİ/CEVİZLİ)

MALZEMELER:
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket maya (42 gr)
aldığı kadar un
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker

Arasına sürmek için:
Haşhaş ezmesi (sıvı yağla inceltilmiş)

Üzerine:
yumurta sarısı
susam/çörekotu

YAPILIŞI:
Ilık süt, şeker ve maya karıştırılır. Diğer sıvı malzemeler eklenip karıştırılır. Elenmiş un, eklenir. Yumuşak kıvamlı bir hamur yoğrulup mayalanmaya bırakılır. İki misli kabaran hamur tekrar yoğrulup gazı çıkartılır. Hamurun yarısı 1 cm kalınlığında açılır. Sıvıyağ ile inceltilen haşhaş ezmesi düzgünce sürülür. Kalan hamur da aynı şekilde 1 cm kalınlığında açılıp üzerine serilir. 3cm kalınlığında şeritler kesilir ve burarak rulo yapılır. Düğüm atılarak sarılır. Tekrar mayalanmaya bırakılır. Yumurta sarısı sürülür. Susam ve/veya çörekotu serpilir. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında hafif pembeleşene kadar pişirilir. Tatlı çörekler elde etmek için ise, hamura tuz eklenmeden, şeker oranı bir kaç yemek kaşığı kadar çoğaltılır. Açılan hamurun üzerine yağlı haşhaş ezmesi ile birlikte ceviz içi ve şeker de serpilir. Rulo sarılıp dilimlenir. Aralıklı olarak fırın tepsisine dizilir. Tepsi mayası için 15 dakika daha beklettikten sonar sıcak fırında kızarana dek pişirilir.

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)