3 Ocak 2009 Cumartesi

damlasakızlı kazandibi tatlısı


Başarılı bir kazandibi tatlısı yapmak için, tatlının bir gün önceden ocak üzerinde yakılıp dibinin tutturulması ve 24 saat tepsi ile buzdolabında bekletilmesi şarttır. Ayrıca,ince bir alüminyum tepsi kullanılması tavsiye edilir. Patates nişastası ile daha yoğun ve sakız kıvamlı bir muhallebi elde edebilirsiniz. Yoksa yerine buğday nişastası veya mısır nişastası da kullanılabilir.
********
DAMLA SAKIZLI KAZANDİBİ TATLISI
MALZEMELER:
1 litre süt
1 su bardağı şeker
2 parça damla sakızı
3 yemek kaşığı pirinç unu
2 yemek kaşığı patates nişastası

Tepsinin altını yakmak için:
pudra şekeri

Üzerine serpmek için:
tarçın

YAPILIŞI:
Pirinçunu ve patates nişastası, biraz su ile bir kâsede açılır. Süt ayrı bir tencereye, şekerle birlikte konulur. Kaynamaya başladığında, boza kıvamındaki pirinçunu ve patates nişasta karışımı, devamlı karıştırmak sureti ile eklenir. Dövülmüş damla sakızı da eklenip hep birlikte kısık ateşte pişirilerek iyice yoğunlaştırılır.
Alüminyum bir tepsiye pudra şekeri serpilip üzerine muhallebiden biraz yayılır. İnce bir kat olmalıdır. Bu şekilde, hem, kazandibi tatlısının dibinin tutmaması kolaylıkla kontrol edilebilir hem de rahat bir şekilde ve her tarafı düzgün olarak, ince kat şeklinde kızartılabilir. Kazandibi, ocak üzerinde çevire çevire, karıştırmadan ve dipten kazınmadan, nar gibi kızartılır. Dibi ince bir tabaka halinde tutturulan kazandibinin üzerine, tenceredeki kalan muhallebi de eklenip düzgünce yayılır. Bekletmeden ıslak bir bez üzerine konulur ve soğumaya bırakılır. Ertesi gün kare kare dilimlenen kazandibi tatlısı, rulo pasta yapar gibi, spatula ile sarılır. Servis tabaklarına aktarılarak, üzerine bol miktarda tarçın serpilerek soğuk olarak ikram edilir. Bu tarifte, Ümit Usta’nın ve Gönül Candaş’ın tariflerinden yararlanılmıştır.

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)